czwartek, 6 lutego 2014

Jestem opadem atomowym czyli kolejny szybki chleb

Dzisiaj bez wycieczek osobistych i zbędnych szczegółów, pracuję nad innym postem. Nasz kolejny szybki chleb z cyklu jeśli zapomnisz wieczorem przygotować zakwasu. To ulubiony wypiek mojego Człowieka Czynu. Mimo, że z dodatkiem drożdży to, zauważcie, prawie całkiem razowy. Pieczony w niedzielę wieczorem, w czwartek nadal dobry. A tytuł? No cóż, jak go zobaczyłam, nie mogłam nie zaśpiewać.

Podaje proporcje z książki, proponuję na nich poprzestać. Kombinowanie może dać efekt jak u nas.

Miodowo-orkiszowy chleb foremkowy

Zakwas:
-61g mąki pszennej chlebowej 61g
-50g wody
-5g zakwasu pszennego 50% hydracji

Mieszamy składniki rano w dzień pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin.

Ciasto:
-400g mąki orkiszowej typ 2000
-285g wody I
-35g wody II
-7 soli
-3,5g drożdży instant
-32g miodu
-25g oleju ryżowego lub innego neutralnego w smaku
-cały zakwas

Mieszamy wszystkie składniki oprócz wody II i wyrabiamy ciasto, gluten powinien być dobrze rozwinięty, ciasto odstawać o ręki i brzegów miski . Następnie dodajemy pozostałą i dalej wyrabiamy, tak by woa została wmieszana w ciasto. Ciasto jest bardzo luźne i taka metoa pozwala na lepsze rozwinięcie glutenu.
Odstawiamy ciasto do fermentacji na dwie godziny. 
Wyrośnięte ciasto wykładamy na omączony blat, formujemy luźną kulę (wstępne formowanie) i  zostawiamy na 20-30 minut. 
Po tym czasie formujemy podłużny bochenek i wkładamy ciasto do posmarowanej olejem i wysypanej mąką formy*. 
Odstawiamy do wyrastania ma godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 210 st.C.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w temp. 205 st.C.**

 Chleb pasuje do wszystkiego. Mi najbardziej smakował z Powidłami Wademara.


* Jakbyście mieli kiedyś okazję polecam formy pullman pan są w kształcie prostopadłościanu (tak mam, że lubię kąty proste i tak wiem był wcześniej błąd, dostałam wykład z geometrii ) i mają nasuwaną pokrywke, co niekiedy się przydaje. Cena chyba nie powala, a forma służy nam już ponad sześć lat.

  **Siadamy i patrzymy jak w oczach rośnie, zaklinając go, żeby nie wyszedl z foremki.

9 komentarzy:

  1. Piękny chleb! A taką równiutką formę z pokrywką chyba sobie sprawię, bo też lubię kąty proste :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam sprawdzić foremki,bo niestety przy pieczeniu chleba moje już się wysłużyły , ale nie wyświetla się.
    Co do kolejnego chleba, to na pewno bardzo dobry,testuję wszystkie.Najbardziej smakują "wszystkim" 5 ziaren i "VOLVO",które to ostatnio piekę nagminnie.
    Szukam dobrego chleba typowo żytniego z mąk mieszanych. Powodzenia i wytrwałości .
    P.s. "porządkowa " jest REWELACYJNA .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, a jak wpisać pullman pan po prostu księżniczce google? Wtedy wyskakują i zdjęcia i slepy. My kupiliśmy w USA w King Arthur's Flour ale nie wiem czy oni wysyłają do Polski.

      Usuń
  3. Kasiu ,a tą foremkę jakiej wielkości macie?Najlepiej w tych miarach amerykańskich , bo jakbym się skusiła to chyba najłatwiej można kupić w sklepie co sprowadza z USA

    p.s śliczny taki z kapeluszem ten chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy tę mniejszą, kurczę, 9 cali bodajże. Ona jest wysoka, także to w sumie spora foremka, choć oczywiście zasadzamy się na tę większą 13 calową też.

      Usuń
    2. o dziękuję za tak szybką odpowiedz

      Usuń
  4. Uwielbiam takie sitkowe, a łezka na 1-szym zdjęciu wygląda jak umyślnie zrobiony wzorek ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. No klasa grzybek :D A foremka to pewnie jeden z tych fajniejszych gadżetów z USA? Szukałam kiedyś żeby taki idealny chleb tostowy upiec ale u nas nie było, może teraz są? spytam wyroczni ;)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin