Jeszcze niedawno sama należałam do tej ostatniej grupy. Bezsmakowa biała masa nie zachęcała do...do niczego. Skoro cały azjatycki świat ukochał sobie to białe nie wiadomo co, to musi w tym coś być. To coś to niespotykana konsystencja, różna w zależności od sposobu przygotowania. Pisałam o tym i tu i tu. To coś, to niesamowita chłonność smaków i aromatów. Kuchnie Dalekiego Wschodu sztukę przygotowywania dań z tofu opanowały do perfekcji. Oto krótki przegląd tego co w ostatnim czasie gościło w naszych miskach.
Miękkie tofu w sosie
Flower bean curd
Dou hua
Fuschia Dunlop
Flower bean curd
Dou hua
Fuschia Dunlop
(zdjęcie wyżej)
Przepis na miękkie tofu do tego przepisu znajdziecie tutaj
- kostka około 250g miękkiego tofu
-4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
-2-4 łyżeczki oleju z chili* z wiórkami ostrej papryki
-1 łyżeczka oleju sezamowego
-1 łyżeczka podprażonego pieprzu syczuańskiego, zmielonego
-2 łyżki smażonych na głębokim oleju niesolonych orzeszków ziemnych
-2 łyżki siekanej chińskiej rzodkwi lub innej piklowanej jarzyny chińskiej
-4 łyżki siekanej dymki
Tofu wkładamy do misek. Mieszamy składniki sosu. Polewamy, posypujemy, jemy.
- kostka około 250g miękkiego tofu
-4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
-2-4 łyżeczki oleju z chili* z wiórkami ostrej papryki
-1 łyżeczka oleju sezamowego
-1 łyżeczka podprażonego pieprzu syczuańskiego, zmielonego
-2 łyżki smażonych na głębokim oleju niesolonych orzeszków ziemnych
-2 łyżki siekanej chińskiej rzodkwi lub innej piklowanej jarzyny chińskiej
-4 łyżki siekanej dymki
Tofu wkładamy do misek. Mieszamy składniki sosu. Polewamy, posypujemy, jemy.
Home style bean curd
jia chang dou fu
Fuschia Dunlop
jia chang dou fu
Fuschia Dunlop
Na 4 porcje
-około 450g tofu średniej miękkości
-ew.120 g chudego bekonu (pominęliśmy)
-olej roślinny do głębokiego smażenia
-2 łyżki chińskiej pasty chili z bobem (w sklepach z orientalną żywnością chili bean paste)
-3 ząbki czosnku
-3-4 cm świeżego imbiru
-3 dymki (bez cebulek)
-1 i 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub wołowiny
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
-3/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżeczkami wody
Tofu kroimy na duże plastry około 1,5 cm grubości. Bekon też kroimy, jeśli go używamy. Rozgrzewamy woka, a następnie wlewamy olej i go rozgrzewamy. Wkładamy tofu na gorący olej, nie więcej niż 8 plastrów za jednym razem. Smażymy przez kilka minut, aż tofu będzie złote i chrupkie na zewnątrz.
Usuwamy olej z woka, wycieramy. Ponownie rozgrzewamy woka, a na gorącym 2 łyżki oleju. Dodajemy bekon. Po chwili wrzucamy pastę sojową, aż olej zabarwi się na czerwono. Dodajemy posiekany czosnek i starty imbir, . Po chwili wlewamy bulion i smażone tofu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Dodajemy cukier, sos sojowy i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Część płynu powinna w tym czasie odparować. Dodajemy dymki, mieszamy. Na końcu wlewamy rozprowadzoną w wodzie skrobię. Podajemy z ryżem.
-około 450g tofu średniej miękkości
-ew.120 g chudego bekonu (pominęliśmy)
-olej roślinny do głębokiego smażenia
-2 łyżki chińskiej pasty chili z bobem (w sklepach z orientalną żywnością chili bean paste)
-3 ząbki czosnku
-3-4 cm świeżego imbiru
-3 dymki (bez cebulek)
-1 i 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub wołowiny
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
-3/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżeczkami wody
Tofu kroimy na duże plastry około 1,5 cm grubości. Bekon też kroimy, jeśli go używamy. Rozgrzewamy woka, a następnie wlewamy olej i go rozgrzewamy. Wkładamy tofu na gorący olej, nie więcej niż 8 plastrów za jednym razem. Smażymy przez kilka minut, aż tofu będzie złote i chrupkie na zewnątrz.
Usuwamy olej z woka, wycieramy. Ponownie rozgrzewamy woka, a na gorącym 2 łyżki oleju. Dodajemy bekon. Po chwili wrzucamy pastę sojową, aż olej zabarwi się na czerwono. Dodajemy posiekany czosnek i starty imbir, . Po chwili wlewamy bulion i smażone tofu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień. Dodajemy cukier, sos sojowy i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Część płynu powinna w tym czasie odparować. Dodajemy dymki, mieszamy. Na końcu wlewamy rozprowadzoną w wodzie skrobię. Podajemy z ryżem.
Tofu duszone w ostrym sosie po syczuańsku
Ma po dou fu
Fuschia Dunlop
Ma po dou fu
Fuschia Dunlop
Dla 3-4 osób
-450g zwartego tofu
-2 pory
-1/2 szklanki oleju
-ok 150g mieloną wołowiny (pominęliśmy)
-2 i 1/2 łyżki chińskiej pasty chili z bobem lub soją
-1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
-2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
-1 szklanka bulionu
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
-ew. sól
-4 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 6 łyżkach zimnej wody
-1/2 łyżeczki mielonego, podprażonego pieprzu syczuańskiego
Tofu kroimy w 3 centymetrową kostkę. Wrzucamy na wodę gotującą się powoli na bardzo małym ogniu. Woda ta powinna być lekko osolona. Kroimy pory na skośne kawałki długości około 3-4 centymetry. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej i dalej rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Wrzucamy wołowinę i chwilę smażymy. Powinna być chrupka i złota, nie może być sucha. Zmniejszamy ogień. Wrzucamy pastę chili i smażymy 30 sekund. Dodajemy feremtowane czarne fasolki, mielona paprykę i smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy bulion i odcedzone tofu. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy cukrem, sosem sojowym, ew. sola. Dusimy około 5 minut. Podajemy pory. Chwile dusimy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną skrobię. Podajemy z ryżem krótkoziarnistym.
-450g zwartego tofu
-2 pory
-1/2 szklanki oleju
-ok 150g mieloną wołowiny (pominęliśmy)
-2 i 1/2 łyżki chińskiej pasty chili z bobem lub soją
-1 łyżka fermentowanej czarnej fasoli (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)
-2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
-1 szklanka bulionu
-1 łyżeczka cukru
-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
-ew. sól
-4 łyżki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 6 łyżkach zimnej wody
-1/2 łyżeczki mielonego, podprażonego pieprzu syczuańskiego
Tofu kroimy w 3 centymetrową kostkę. Wrzucamy na wodę gotującą się powoli na bardzo małym ogniu. Woda ta powinna być lekko osolona. Kroimy pory na skośne kawałki długości około 3-4 centymetry. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej i dalej rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Wrzucamy wołowinę i chwilę smażymy. Powinna być chrupka i złota, nie może być sucha. Zmniejszamy ogień. Wrzucamy pastę chili i smażymy 30 sekund. Dodajemy feremtowane czarne fasolki, mielona paprykę i smażymy kolejne 30 sekund. Wlewamy bulion i odcedzone tofu. Mieszamy delikatnie. Doprawiamy cukrem, sosem sojowym, ew. sola. Dusimy około 5 minut. Podajemy pory. Chwile dusimy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną skrobię. Podajemy z ryżem krótkoziarnistym.
Koreańskie tofu chorim
Tubu chorim
z tej książki
*pół szklanki oleju, dwie solidne łyżki wiórków suszonych chili, ew. sproszkowana koreańska papryka, plasterek imbiru. Podgrzewamy olej w garnku z imbirem do wysokiej temperatury, aż prawie zacznie dymić. Wyciągamy imbir. Studzimy do około 120 st. C i zalewamy płatki papryki i dalej studzimy. Zimny przechowujemy w lodówce
Tubu chorim
z tej książki
-450g średnio twardego tofu, pokrojonego w grube, około półtora centymetrowe plastry
-1/4 szklanki sosu sojowego
-3 łyżki wina ryżowego lub wermutu
-3 zabki czosnku
-1 dymka tylko zielona i jasnozielona część
-szczypta soli
-1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
-1 łyżka prażonych ziarem sezamu i trochę do przybrania
-1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
-2 łyżki oleju
Osuszamy tofu przy pomocy ręcznika papierowego. W misce mieszamy sos sojowy, wino, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną dymkę, sól, pieprz, paprykę i sezam. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy tofu i smażymy przez 3 minuty. Powinno być jasnozłote. Staramy się nie przewracać go zbyt wiele razy, bo się rozpadnie. Wlewamy sos i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy posypane prażonym sezamem. Na przykład z kiełkami na ciepło i ryżem.
Smacznego!
-1/4 szklanki sosu sojowego
-3 łyżki wina ryżowego lub wermutu
-3 zabki czosnku
-1 dymka tylko zielona i jasnozielona część
-szczypta soli
-1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
-1 łyżka prażonych ziarem sezamu i trochę do przybrania
-1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
-2 łyżki oleju
Osuszamy tofu przy pomocy ręcznika papierowego. W misce mieszamy sos sojowy, wino, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną dymkę, sól, pieprz, paprykę i sezam. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy tofu i smażymy przez 3 minuty. Powinno być jasnozłote. Staramy się nie przewracać go zbyt wiele razy, bo się rozpadnie. Wlewamy sos i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy posypane prażonym sezamem. Na przykład z kiełkami na ciepło i ryżem.
Smacznego!
Ja na razie z tych niechętnych, ale,kurka wodna, przekonałaś mnie!!! :)
OdpowiedzUsuńMnie córka do tofu przekonała ! Wszystkie wersje podobają mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńJesteś kopalnią pomysłów na tofu :) Muszę, stanowczo muszę się mu bliżej przyjrzeć :)
OdpowiedzUsuńojej ile tu na tofu pomysłów , normalnie szok -miłośniczka tofu Margot
OdpowiedzUsuńTofu tu, tofu tam :)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu i ja wypróbować te wszystkie wspaniałe przepisy!
Aaa! No i super, gapię się i przełykam ślinę. No dzięki bardzo! ;)))
OdpowiedzUsuńnależę chyba do drugiej grupy
OdpowiedzUsuńi tofu mieści się u mnie w kategorii "obojętne", ponieważ nigdy go nie próbowałam
ale po takiej ilości zachęcających słow już mam na nie ochotę..
A ja do miłośników dołączyłam w zeszłym tygodniu :) nie wiem, czy spróbuję zrobić ale wiem gdzie można zjeść pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo koreańskie i po syczuańsku to dla mnie, dla mnie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jest to, że któreś niedawno robiłam... i za Chiny ;) nie pamiętam, które...
OdpowiedzUsuńWyszły Ci fantastycznie.