czwartek, 5 listopada 2009

Zostaw babę w domu i jest placek. Z dynią.


Jak każde dziecko czasem chorowałam. Nie lubiłam leżeć cały dzień pościeli. Gdy tylko słyszałam "nie musisz iść do szkoły" wstępował we mnie nowy duch. Zrywałam się z łóżka, w ciepłych skarpetach rzecz jasna i rzucałam w wir działań. Bo trzeba było zrobić lalkom przemeblowanie i ułożyć kolorami flamastry. Bo czekały piosenki do wpisania w śpiewniku, korale do nawleczenia, niedokończona aplikacja na bluzie. Rozsądna i obowiązkowa rzadko daję sobie taki czas. Kiedy zakatarzona i rozgorączkowana usłyszałam: "kochanie zostań dziś w domu, zrobię ci herbaty". To jakby ktoś rzucił na mnie czar. Założyłam skarpety i ... upiekłam to ciasto.

Przepis znalazłam na blogu Agaty i długo się nie zastanawiałam. Dodałam nieco mniej cukru do ciemnej warstwy i dodatkowo 80g czekolady 80%. A ponieważ miałam za mało sera Philadelphia dodałam sera ricotta.
Jak dotąd nie rozumiałam zachwytu ciastami typu sernikobrownie. Ni to sernik ni to brownie. Cofam wszystko co kiedykolwiek na ten temat powiedziałam. To ciasto skradło moje serce. I jego, jego też.


Ciasto czekoladowe z sernikowo-dyniową warstwą
Przepis z blogu Kuchnia Agaty



Składniki:

-3/4 filiżanki roztopionego masła
-1 filiżanka cukru
-2 jaja
-1/2 filiżanki mąki pszennej
-1/2 filiżanki ciemnego kakao
-2 łyżeczki cynamonu
-kropla esencji waniliowej
-szczypta soli

-220 g kremowego serka Philadelphia
-1 jajo
-1/2 filiżanki cukru
-2 łyżki + 2 łyżeczki mąki pszennej
-2/3 filiżanki zmiksowanej dyni
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:

Masło ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą, białą masę. Ciągle miksując dodać do masy po jednym jajku. W osobnej misce przesiać suche składniki (mąkę, kakao, cynamon). Delikatnie za pomocą łyżki połączyć obie grupy składników.
W drugiej misce zmiksować wszystkie składniki masy serowej.
Niedużą foremkę (użyta przez mnie miała 21x28 cm) wyłożyć pergaminem. Na jej dno wylać 2/3 czekoladowego ciasta, na nie przełożyć całą masę serową, wierzch ozdobić resztą ciemnego ciasta.
Piec w temperaturze 170 oC ok. 40 minut, aż włożony w ciasto patyczek będzie po wyjęciu czysty.

4 komentarze:

  1. Se zrobie. A co. Poki dynie jeszcze sa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o,kurcze!!! ale super,tez taki chce w plamki,wesoly jest,a do tego z dynia!!!!w przyszlym tygodniu.......
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, ja to się tylko uśmiechnę, bo wiem jak dobre jest to ciacho :) mmmmm

    Idę wyjąć słoik z szafki :)
    Do zobaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tili słoik juz na mojej półce. A Nelę ja mam, mogę pozyczyć, szkoda że n ie wiedziałam, Bo na święta to jej nie oddam.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin