sobota, 28 listopada 2009

Tydzień korzenny. Bereketei. Chleb z kozieradką.


Żyję wakacjami. W szufladach pamięci segreguję wspomnienia. W szafkach upycham zdobycze. Bezskutecznie zatrzymuję czas. Rozmyślam, rozglądam się wokoło, piekę aromatyczny chleb. W ostatniej chwili załapuję się na korzenny tydzień Ptasi.
Pamiętam jak pierwszy raz kupiłam kozieradkę. Długo obracałam w palcach twarde beżowe ziarenka. Długo nie widziałam jak to "ugryźć". Twarde ziarenka wydawały mi się pozbawione zapachu, nie dawały się przełamać, na próżno szukałam w nich smaku. Zamknięte w słoiku czekały na swój czas. Aż przyszedł czas fascynacji kuchnią indyjską. Przez kilka miesięcy ubijaliśmy masale, smakowaliśmy palące podniebienie dale. Pewnego dnia zrobiliśmy pikle z chili. "Ach, więc to jest to!" krzyknęliśmy zgodnie próbując ostrej marynowanej papryczki. To był ten nieznany smak z indyjskich restauracji, kŧórego nijak nie udawało nam się odnaleźć. Przez pewnien czas wwąchiwałam się skrycie w aromatyzowany kozieradką olej. Potem przyszły kolejne fascynacje, jak ta chlebami o niespotykanych nazwach. Noon rogani, Rarif al rarif, pan de calabaza, moja chlebowa poezja. Bereketei. Etiopski chleb z kozieradką. Ciężki, z pełnej mąki, tradycyjnie wypiekany na liściach bananowca, o niezwykłym zapachu. Nie mogłam go nie upiec.
Maggie Glezer pisze, że podeszła do tego przepisu z dużym sceptycyzmem. Nie wierzyła w kozieradkę, ale zapach ją zaskoczył. Przypominał jej syrop klonowy. Ciepły, orzechowy z karmelową nutą.
Polecam. Uwaga moździeż niezbędny!


Bereketei
Etiopski chleb z mąki pszennej razowej
Z tej książki

Piekłam z połowy porcji dwa malutnie bochenki
Wersja na drożdżach:
Składniki:
-820 g mąki pszennej razowej
-6 g drożdży instant lub 12-18g drożdży świeżych
-560 g ciepłej wody
-14 g ziaren kozieradki
-15 g soli
Wykonanie:
W dużej mieszamy mąkę i drożdże, a następnie powoli wlewamy wodę, aż do uformowania grudowatego ciasta. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy kozieradkę. Najpierw prażymy ją na suchem patelni, tak by nabrała wyraźnie brązowego koloru, a po domu rozniesie się jej zapach. Przekładamy do możdzieża, nie dotykamy palcami, bo podobno staje się gorzka i ubijamy. Powinna być dość gruba, by chlebie idoczne były drobinki. Mieszamy z solą. Taką wymieszaną z solą można już dotykać. Dodajemy do ciasta i wyrabiamy, aż będzie gładkie. Ciasto jest bardzo gęste, ja dodałam kilka łyżek wody. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji na 2 godziny. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Ja swoje złożyłam po godzinie. Formujemy okrągłe bochenki. Ja najpierw uformowałam i odtsawiłam na kwadrans, a następnie ponownie uformowałam i ułożyłam w wysypanym mąką koszyku, złączeniem w górę. Chleb wyrastał około 90 minut. Powiniem potroić objętość. Wykładamy na łopatę wysypaną semoliną, nacinamy według uznania. Pieczemy z parą w temp. 220 st. C przez 35-45 minut w zależności od wielkości bochenków.

Wersja z zakwasem:
Składniki:
Zaczyn:
-35 g aktymwego, dość gęstego zakwasu pszennego
-80g ciepłej wody
-135 g mąki pszennej razowej
Ciasto właściwe:
-zaczyn
-725 g mąki pszennej rzowej
-560 g ciepłej wody
-14 g ziaren kozieradki
- 15 g soli

Zaczyn przygotowujemy wieczorem przed pieczeniem. Mieszamy wszytkie składniki na gładkie ciasto: do zakwasu dodajemy wodę, a gdy się rozprowdzi, wsypujemy mąkę. Przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin.
Następnego dnia w dużej misce mieszamy mąkę z wodą i odstawiamy na 20 minut. Kozieradkę przygotowujemy jak wersji na drożdżach. Dodajemy do ciasta zaczyn, sól z kozieradką i wyrabiamy ciasto. Dalej postępujemy jak w poprzednim przepisie. Być może chleb będzie potrzebował więcej czasu podczas ostatniego wyrastania, można go wydłużyć do 2-2 i 1/2 godziny.

Oto moja skromna propozycja na Korzenny Tydzień.

9 komentarzy:

  1. chleb z kozieradka ?Takiego jeszcze nie robiłam i nie jadłam ,ale mam kozieradkę i chyba jutro będę wiedzieć jak smakuje :)))
    Bo twoje są takie apetyczne ,że ciężko przejść obok nich obojętnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot, Jest tylko dość ciężki i gęsty jak to czysto razowe. jak chceszz coś lekkiego poeksperymentuj z proporcjami chlebowej i razowej. Choc rzecz jasna nie będzie to już ten sam chleb ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, mam kozieradkę więc i ten przepis szybko wypróbuję :) Lubię takie korzenne smaki w chlebkach - doskonale się w nich rozwijają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kozieradka, powiadasz? Snuje mi się tam gdzieś po szufladzie (chyba się poddałam - nie będę miała nigdy porządku). Przy takiej mące to ja bym wolała z zakwasem.
    PS. Się doczytałam, że banner nie chodził, ale to może podczep linka do zaproszenia pod słowa "Korzenny Tydzień"?

    OdpowiedzUsuń
  5. hm , jutro nie zrobię ale w środę dam znać jak się udał :)))
    hm pomyśle czy robić wg przepisu czy ciut inaczej , ja będę na zakwasie robić

    OdpowiedzUsuń
  6. Is it going to be enough to have a few pre-determined speed settings, or are you going to need more precise control?FeaturesBeyond those basic considerations, you also need to think about the extra features that the device might offer, and whether they benefit the uses you have in mind lumigan price 6
    This goes by the name of a thrombosed external hemorrhoid and is usually felt as a firm, tender mass about the size of a pea in the region of the anus cymbalta price It is not uncommon for people with depressive disorders to have symptoms of some physical illness.
    Saliva plays a big role in protecting our gums and teeth Viagra for women pills So far they have been very successful
    The trials show that it's remarkable effectiveness in reducing wrinkles and fine lines in just a few days time iressa online To high an amount of essential oils might have counterproductive and harmful results
    Parabens have been linked to many health problems Diabecon Cheap Online I just want to look good in a bikini

    OdpowiedzUsuń
  7. It is actually long lasting as it would enable good breathing all through the night without encountering any breathing problem buy lumigan uk Thus, instead of thinking how to stop the endless anxiety, it is easier to think and imagine the things that could make you happy
    The fix: There are many ways to assess your progress and here are some of them: take before and after pictures, measure yourself with a tape measure, have your body fat percentage taken, create a workout log and write down the weights that you use to see increases in strength, etc cymbalta price Depressive conditions are not some meaningless group of words! It is a real threat for you!
    "Iso" means "same", and "metric" means "length" female pink Viagra It is said that at least half of all men will experience hair loss by the age of 50
    TIP no 3Before you embark on your long and difficult trip to physical perfection try to dispel the most persistent fitness myths cheap iressa It is a comprehensive workout that includes all the components of fitness: muscular strength, muscular endurance, cardiovascular flexibility, and weight loss
    Here are 7 hot tips to help you on your way to becoming the new slim healthy you Where to buy Lamictal Your body experiences pain for a reason

    OdpowiedzUsuń
  8. That's why a lot of people are starting to look for a natural treatment for hemorrhoids viagra united kingdom There is a small probability of getting Acai berry side effects if you occur be allergic to Acai berries, but this may be related for any food or supplement so you should generally try new things carefully Thin, sparse or overly short tresses can quickly and easily be corrected with the aid of extensions, allowing women and men alike to experiment with any number of new styles whenever the mood strikes cialis Around 40% of obese people snore

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin