piątek, 18 września 2009

Weekendowa piekarnia # 43 & szybkie chleby



Weekendowa Piekarnia otworzyła swoje podwoje po raz ...ho ho... czterdziesty trzeci. Czasem sobie myślę, co by to było gdyby, rzeczywiście otworzyła swoje podwoje.
Pamiętam, jak w harcerstwie organizowałyśmy coś w rodzaju "dni otwartych" i piekłyśmy ciasta, które każdy mógł kupić na przerwie. W ten sposób starałyśmy się zachęcić innych do wstąpienia w nasze szeregi. Brakuje mi takich dni. Mam słabość do wszelkich festynów, jarmarków, odpustów, świąt ulicy, dożynek. Lubię dzielić się jedzeniem, częstować, być częstowaną. Ochoczo noszę ze sobą ciasta na pracowe pożegnania, powitania. Wzruszam się, gdy sąsiadka mojego taty wpada do niego z brownie i przynosi plotki z ulicy. Piekę mamie tarty dla koleżanek. Marzę, by ktoś pukał wieczorem i odbierał od nas chleby.
Tym razem Piekarni gospodarzy Bea. W tym tygodniu miałam bardzo mało czasu na blogowanie. Na gotowanie zawsze znajdę czas. Praca pochłonęła mnie bez reszty i wcale się na to nie skarżę. Lecz Bei się nie odmawia. Jeszcze zanim założyłam swojego bloga, często korzystałam z przepisów wielbicielki dynii i eko-nowinek. Podsunęła mi też w potrzebie przepis na bezglutenowe cudo. Przetłumaczyła francuskie słówko...
Z trzech propozycji wybrałam to co szybkie. Mimo moich obaw, chleb okazał się bardzo smaczny. Przy okazji pomyślałam, że pokaże też dwa inne szybkie chleby, które już dawno planowałam zamieścić. Wszystkie trzy łączy to, że można je zrobić w trzy godziny. Wszystkie, dzięki dodatkom, dość długo zachowują świeżość. Wszystkie jak sądzę nadają się do pieczenia w maszynie. Zapraszam.


Chleb pszenno-orkiszowy z cukinią i ziemniakami
przepis za Bea
(moje modyfikacje w nawiasach)

na 2 keksówki ok. 24 cm długości

zaczyn :
-550 g mąki T45 (użyłam mąki chlebowej 350 g)
-250 g jasnej mąki orkiszowej (użyłam 450 g)
-25 g drożdży
-200 ml letniego mleka

ciasto :
-200 ml wody (wzięłam nieco mniej wody, gdyż nie odciskałam cukinii)
-50 g stopionego masła
-2,5 łyżeczki soli
-200 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej (w mundurkach)
-150 g cukinii
-150 g orzechów laskowych

Zaczyn : drożdże rozdrobnić i dobrze rozpuścić w mlekiem. Obydwie mąki wymieszać, zrobić wgłębienie i wlać mleko z drożdżami. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na 25-30 minut, aż drożdże ruszą.
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach; cukinię zetrzeć na mniejszych oczkach i lekko odcisnąć. Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni i wystudzić, rozdrobnić.
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i zaczynu i wyrobić na jednolitą masę (uwaga : ciasto jest bardzo lepkie). Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Następnie podzielić ciasto na dwie części i przełożyć je do wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami keksówek, odstawić ponownie na 25-30 minut.
Piec chleby 10 minut w 220ºC, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec je jeszcze 35-40 minut. Wyciągnąć chleby z formy i studzić na kratce.

Szczerze polecam. Nawet mój piekarz nie grymasił. Drugi wypiek to także, chleb z ziemniakami i dodatkiem mąki owsianej. Jeśli jej nie macie można użyć zmiażdżonych płatków owsianych. Mam do niego szczególny sentyment. Był to jeden z pierwszych moich drożdżowych chlebów. Piekłam do w nieswoim kraju, w nieswojej kuchni, ale dla swojego...

Chleb z ziemniakami i mąką owsianą
przepis "Pains et brioches" z serii Le cordon Bleu

Proporcje na dwa bochenki po 650 g
Składniki:
-250 g ziemnaków pokrojonych w kostkę
-30 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru pudru
-40 g stopionego masła
- 1 łyżeczka soli
-650 g mąki pszennej chlebowej
-150 g mąki owsianej
- 2 łyżki naturalnego jogurtu do posmarowania (pominęłam)

Sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzamy pozostawiając 125 ml wody z gotowania. Ziemniaki ugniatamy na puree. Gdy woda po ziemniakach będzie letnia, wraz ze szczyptą cukru rozprowadzamy w niej drożdże. Odstawiamy na 5 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, wlewamy je do dużej miski, dodajemy pozostały cukier, ziemniaki, masło i sól. Mieszamy. Dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne, choć lepkie ciasto. Wkładamy wyrobione ciasto do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół, wyrabiamy przez kilka minut. Formujemy podłużne bochenki i wkładamy złączeniem do dołu do wysmarowanych olejem i wysypanych owianymi otrębami blaszek. Odstawiamy do wyrastania na około 1 godzinę. Pieczemy w 200 st. C przez 25-30 minut. Obniżamy temp. do 180 st. C , wyjmujemy chleby z foremek i pieczemy luzem kolejne 15 minut. Można je posmarować jogurtem na ostatni kwadrans pieczenia. Studzimy na kratce.
Et voila!

Ostatna propozycja do chleb z migdałami. Zachował świeżość przez 4 dni. Równie łatwy i bezproblemowy. Ot plotki z przyjaciółką i chleb gotowy.

Chleb z mleczkiem migdałowym
przepis z tej książki
Składniki:
-250 g mąki pszennej chlebowej
-250 g mąki pszennej'
-10 g soli
-150 g obranych ze skórek migdałów
-20 g miałkiego cukru
-325 g wody
-10 g świeżych drożdży

Sposób wykonania (nie wyrabiam ciasta podaną przez autora metodą):
Migdały miksujemy na gładką masę z cukrem i sześcioma łyżkami wody. Do gładkiej masy dodajemy wodę i drożdże, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy migdałową masę. Mieszamy do połączenia składników. Wyrabiamy przez około 5 minut. Odstawiamy do fermentacji na 90 minut, w połowie czasu składamy. Chwilę wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek i wkładamy do przygotowanej formy. Odstawiamy do wyrastania na 60-90 minut. Pieczemy w temp. 210 st C przez 25 minut i 20 minut w temp. 180 st. C. Studzimy na kratce.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. ja się przyznam ,że mi się podobają wszystkie trzy :DDDD
    Prawda ,że ten chleb z ziemniakami i cukinią jest pyszny!
    Bardzo mi miło ,że się skusiłaś na to wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, wszystkie trzy mi się podobają :) bardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjj... milo mi bardzo; dobrze, ze nie widzisz jak sie rumienie ;)
    Chlebek cudny, ciesze sie, ze Ci / Wam smakowal :) Te Twoje dwie propozycje rowniez ciekawie brzmia, chetnie skorzystam z przepisow :)

    Milo mi, ze uczestniczylas w tej 'mojej' edycji WP :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To pieczcie dziewczyny!
    A cukiniowy pyszny,oj pyszny.
    Bea: bo to prawda.

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja mam ogromną sympatię do wszelkich festynów i temu podobnych spotkań i zabaw. Można wiele ciekawostek podpatrzeć, popróbować, kupić i dowiedzieć się :)
    A chlebki bardzo ciekawe - już drukuję pozostałe i wkładam do zakładki na szybkie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ohoho aleś napiekła!
    A mnie ten chleb nie urósł :( To znaaczy urósł ale mało. Mam za szeroką formę buuuuuuuu

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin