środa, 2 listopada 2011

Urodziny bloga i deser w warunkach polowych.


Jak ten czas szybko leci mawiali rodzice, a ja zupełnie nie wiedziałam o co im chodzi. Nieustannie czekałam na święta, ferie, wakacje, a dni wlokły się jeden za drugim jak pociąg z Warszawy do Gdańska. I nigdy nie przypuszczałam, że powiem: Jak ten czas szybko leci, mój blog ma już trzy lata. Dziękuję wszystkim za odwiedziny, komentarze, spotkanie przy mące, pytania, wymianę doświadczeń i produktów oraz inspiracje. Zapraszam na deser na miarę mojego przedszkolaka, prosty, domowy i co najważniejsze do wykonania w każdych warunkach.

Ci którzy mnie trochę znają wiedzą, że uwielbiam wszelkie pikniki, biwaki, wyjazdy pod chmurę. A im trudniejsze warunki tym ciekawsze gotowanie. Ten deser powstał w miejscu gdzie nie ma piekarnika, miksera, zaopatrzenie w garnki i pucharki pozostawia wiele do życzenia, wybór towarów w sklepie woła o pomstę do nieba. Żadnych wymyślnych przypraw czy ingrediencji, za to garść ostatnich jeżyn na krzaku i kilka kostropatych gruszek na gałęzi. Garnek, łyżka i wieki nie używane kieliszki. I wiecie co? Był pyszny! Ale może dlatego, że jedzony wśród desek, gałęzi w towarzystwie Szkutnika, wtedy wszystko smakuje.

Kisiel z jeżyn z gruszką w winnym syropie

-1-1,5 szklanki jeżyn
-1 szklanka wody
-2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
-3 łyżki cukru


Jeżyny zagotowałam z połową wody do miękkości, następnie przetarłam przez sito. Resztę wody rozmieszałam ze skrobią i cukrem. Gęsty sok jeżynowy ponownie doprowadziłam do wrzenia, dodałam wodę ze skrobią i cukrem, gotowałam, 2-3 minuty. Przelałam do zimnych pucharków.

-kilka małych gruszek
-1 szklanka wina
-kawałek cynamonu
-1/3 szklanki cukru
-2 łyżki soku z cytryny

Gruszki obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Zanurzyłam je w wodzie z połową soku z cytryny, aby nie ściemniały. Pozostałe składniki zagotowałam, wrzuciłam na wrzątek gruszki i gotowałam na małym ogniu 10 minut. Odstawiłam na 20 minut. Odsączone gruszki schłodziłam i włożyłam do pucharków z kisielem. Pozostały syrop gotowałam, tak by zredukować go o połowę. Polałam nim deser.


A inne moje domowe kisiele znajdziecie tutaj i tutaj.

24 komentarze:

  1. Gratulacje i kolejnych przepysznych lat!
    A deser wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam domowego kisielu, a na cześć Gospodarnej hip hip hurra !

    OdpowiedzUsuń
  3. Deserek pierwsza klasa. I masz racje, na swiezym powietrzu wszystko smakuje sto razy lepiej. I w milym towarzystwie rowniez :))

    Wszystkiego naj dla Twojego bloga. Kolejnych trzech a nawet 33 lat :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego urodzinowego! Niech będzie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszego. Tak sobie myślę, że z ukochaną osobą wszystko smakuje o niebo lepiej. Ba, świat wygląda wspanialej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluje trzecich urodzin - czas faktycznie szybko leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd się przyznać, ale kisiel znam tylko z torebki. Patrząc na Twój deser, dochodzę jednak do wniosku, że najwyższy czas to zmienić ;-)

    Pozdrawiam i kolejnych smacznych lat życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. 3 lata to już spore doświadczenie w blogowaniu :)
    Deser w warunkach polowych świetny, uwielbiam domowy kisiel, a dodatkowo spodobał mi się sposób podania go z gruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny kisiel!:)

    Wszystkiego najlepszego w urodziny bloga :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Sto lat blogowania!
    A gdzie to o tej porze takie jeżyny się zrywa...

    OdpowiedzUsuń
  11. Warunki może i polowe, ale deser wygląda bardzo wytwornie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Narzeczono niech ten przedszkolak wyrasta nam na wspaniałego młodzieńca:) a deser znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  13. niebywale odmieniony!
    taki... hm, zwykły kisiel, a jaki niezwykły zarazem ;]
    podoba mi się! bez dwóch zdań.


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki cudny deser świetnie musi smakować w każdych warunkach, a w polowych to z pewnością jest najsmaczniejszy!
    Wszystkiego wspaniałego z okazji blogowych urodzin:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny deser. Domowy kisiel ciągle jeszcze przede mną, a te z proszku to jakaś, trudno ukrywać, marna namiastka...
    Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejnych lat i dużo dobrego jedzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowy kisiel jest taki łatwy, a ja jeszcze nie zrobiłam. Wstyd. Sto lat blogowania dla fajnego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  18. O ty szczęściaro, jeżyny znalazłaś jeszcze? Domowy kisiel dobra rzecz (nie, żeby szczególnie mi się chciało, ale lubię :).

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkiego najlepszego! To cudowna rocznica!

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowo idealnie komponowałby się z dobrą, aromatyczną herbatą. Dilmah organizuje konkurs dla blogerów kulinarnych. Wystarczy zamieścić swój przepis na stronie dniherbaty.pl. Do wygrania atrakcyjne nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  21. Niesamowite, trzy lata! To jeszcze więcej pomysłów szalonych, pysznego jedzenia, oryginalnego pisania.
    100 mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ojej, rozmarzyłam się czytając o tym kisielku :)Jak u mojej Babci!

    Sto lat...:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sto lat Gospodarna Kasiu dla Ciebie i bloga! Wiesz, te proste desery i proste scenerie maja cos do siebie, przynajmniej Dwa Kola z Debicy (bomba nazwa, gratulacje!) :)) Pozdrawiam na te urodziny, byłe...

    OdpowiedzUsuń
  24. W warunkach polowych prostym rozwiązaniem na dobry deser jest przyrządzenie owoców na grillu np. gruszka http://www.zgrilla.pl/gruszka-w-sosie-miodowo-czekoladowym/ Pychota! Ale ten kisielek musi być pyszny! ;)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin