czwartek, 23 lipca 2009

Porzeczka. Dzieciństwo. Kisiel.

Niedzielny obiad u mamy. Deser. Podwieczorek w przedszkolu. Przyjęcie ogrodowe dla lalek. Małe dziewczynki w falbanistych chińskich sukienkach. Naczynka. Smaki dzieciństwa. Domowy kisiel. Rozpusta z bitą śmietaną. Poproszę dokładkę.

Domowy kisiel z czerwonych porzeczek.

-500g porzeczek bez szypułek, umytych
-filiżanka wody
-100g cukru demerrara
-kawałek cynamonu
-2 goździki
-dwie czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Porzeczki zagotowałam z połową wody, dodałam cynamon i goździki, gotowałam kolejne 5 minut. Wyjęłam przyprawy, całość zmiksowałam i przetrłąm przez sito. W pozostałej wodzie rozpuściłam mąkę ziemniaczaną i włałam do gotujących się owoców, wsypałam cukier. Chwilę pogotowałam. Przelałam do zimnych pucharków. Brakowało mi tylko bitej śmietany...

Przepis dołączam do akcji:
Festiwal-Deserow

2 komentarze:

  1. O kurcze, to musi być pyszne... Goździki i cynamon. Nie pozostaje mi nic innego tylko zmaupować ten pomysł. :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie smaków :) Dziękuję za wzięcie udziału w Festiwalu Deserów :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin