Domowy kisiel z czerwonych porzeczek.
-500g porzeczek bez szypułek, umytych
-filiżanka wody
-100g cukru demerrara
-kawałek cynamonu
-2 goździki
-dwie czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Porzeczki zagotowałam z połową wody, dodałam cynamon i goździki, gotowałam kolejne 5 minut. Wyjęłam przyprawy, całość zmiksowałam i przetrłąm przez sito. W pozostałej wodzie rozpuściłam mąkę ziemniaczaną i włałam do gotujących się owoców, wsypałam cukier. Chwilę pogotowałam. Przelałam do zimnych pucharków. Brakowało mi tylko bitej śmietany...
-filiżanka wody
-100g cukru demerrara
-kawałek cynamonu
-2 goździki
-dwie czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Porzeczki zagotowałam z połową wody, dodałam cynamon i goździki, gotowałam kolejne 5 minut. Wyjęłam przyprawy, całość zmiksowałam i przetrłąm przez sito. W pozostałej wodzie rozpuściłam mąkę ziemniaczaną i włałam do gotujących się owoców, wsypałam cukier. Chwilę pogotowałam. Przelałam do zimnych pucharków. Brakowało mi tylko bitej śmietany...
O kurcze, to musi być pyszne... Goździki i cynamon. Nie pozostaje mi nic innego tylko zmaupować ten pomysł. :-D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków :) Dziękuję za wzięcie udziału w Festiwalu Deserów :)
OdpowiedzUsuń