sobota, 12 listopada 2011

Eko kurczak po włosku, a dla wegetarian sałatka.

Włoska potrawka myśliwych
Chicken Fricassee, Cacciatora Style
M.Hazan

Proporcje na 1/2 sporego eko kurczaka. Wystarcza na dwa solidne obiady dla dwojga i kości na wywar do zupy, a następnie do kompostu. Nie marnuje się nic.

-1,5 kg kurczaka pociętego na części: skrzydła, szyja, nogi, piersi, korpus
-2 łyżki oleju
-mąką wysypana na talerzu ( 3 łyżki)
-sól i świeżo mielony pieprz do smaku
-1 średnia cebula pokrojona w cienkie plastry
-2/3 szklanki białego, wytrawnego wina
-1 papryka czerwona lub żółta, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w cienkie plasterki wzdłuż
-1 marchewka, obrana pokrojona w cienkie krążki
-1 łodyżka selera naciowego, cienko pokrojona
-1 ząbek czosnku
-4 pomidory, pozbawione nasion i zmiksowane ma pulpę

Kurczaka myjemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, papier wrzucamy do pojemnika na kompost. Co nie macie? Nawet mi o tym nie mówcie! I od razu obalę pierwszy argument mieszkam w samym centrum dużego miasta.
Weźcie wielką patelnię, która pomieści całe mięso. Nie macie? Znaczy się kupiliście za dużo mięsa.
Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka obtaczamy delikatnie w mące i wrzucamy na gorący olej. Obsmażamy z obu stron na złoto. Reszta mąki ląduje rzecz jasna w kompoście. Nie macie gdzie wywozić kompostu? A trawnik przy bloku macie? Aha!
Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz. Na patelnie wrzucamy cebulę, dajemy się jej zezłocić. Wlewamy wino i gotujemy pół minuty, zeskrobując wszystko to co przywarło do dna.
Ponownie wkładamy na patelnię kurczaka, oprócz piersi, one gotują się krócej. Dodajemy paprykę, marchewkę, siekany czosnek. i selera. Przykrywamy i dusimy 40 minut. Dodajemy piersi i dusimy kolejne 10 minut. Od czasu do czasu obracamy kawałki kurczaka. Przed podaniem wyjmujemy mięso, a sos zagęszczamy gotując na wolnym ogniu dalsze 10 minut. Wspaniale smakuje z kromką pszennego zakwasowca, orzeźwiającą sałatką i pozostałym winem. Najlepiej w przerwie w budowie pod gołym niebem.

Na kostkach i wnętrznościach ugotowałam bulion z dodatkiem selera, marchewki, tymianku, listka laurowego, natki. Z tego bulionu zrobiłam potem zupę i jedno azjatyckie danie.

A inny pomysł na eko kurę znajdziecie tutaj. Spójrzcie na datę! Oto odstęp pomiędzy jedną kurą a drugą, z przerwami na jedną kaczkę i jedną gęś, zjedzone u nas w domu. Nawet jeśli jemy mięso, warto zdać sobie sprawę, że nie potrzebujemy go wcale dużo. Przysłowiowa garstka tygodniowo w zupełności wystarczy.

A na złagodzenie drapieżnych obyczajów orzeźwiająca sałatka w sam raz do kurczaka.

Włoska sałatka z pomarańczą
M.Hazan*

-ogórek sałatkowy pocięty na cieniutkie plasterki
-6-8 rzodkiewek w plasterkach
-2 pomarańcze obrane jak najdokładniej też z białego albedo i pokrojone na plasterki
-garstka listków mięty
-sól, pieprz
-oliwa z pierwszego tłoczenia
-sok z połowy cytryny

Na talerzu układamy warstwami ogórka, pomarańcze, rzodkiewki, posypujemy miętą.W miseczce ubijamy oliwę z sokiem i przyprawami, polewamy sałatkę. Chłodzimy w lodówce i jemy.

* W niektórych postach możecie znaleźć nazwisko pani Hazan pisane przez Ch. to błąd i niezbyt miłe dla mnie skojarzenie z pewną panią z czasów edukacji.

Tym postem żegnam się z Wami na jakiś czas. Do zobaczenia.

15 komentarzy:

  1. Będzie w p-ktach:
    1. Skąd Ty bierzesz 3kg eko kurczaki???
    2. Papier na kompost??? Po kurczaku7 Jakoś się mi to nie widzi. Tak w tej książce amerykańskiej napisali, czy wiesz empirycznie, że to się szybko rozłoży (i jak szybko)? Ja poza tym nie wrzucam pomięsnych rzeczy, bo nie chcę przyciągać zwierzaków/szkodników (vide szczury i inne, ba, znacznie większe); przez 5 minut stał kubeł m.in. z kapustą (3 liście) po gołąbkach i kotka zewnętrzna mi zaczęła ww. kapustę wywlekać na tarasie.
    3. Co to znaczy "Żegnam się na jakiś czas"? Na jaki czas? Wypraszam sobie żegnanie się!

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękna, przewspaniała sałatka - chcę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja droga, ile ten czas będzie trwał? Oby nie za długo. Jak czytam Twój post, to nie dziwię się, że jesteś gospodarna. Mam nadzieję, że i na mnie spłynie trochę Twojej gospodarności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Eko kurak to jest to ;)

    Ale najbardziej podoba mi się sposob sfotografowania sałatki etapami - łądnie "rosła" w oczach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaka fajna ta sałatka, a jak misternie ułożona:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Strasznie fajnie wygląda ta sałatka. I ciekawe połączenie! W ogóle wszytko jak się patrzy! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marnowanie jest be! A takiego kurczaka zjadlabym chetnie, zagryzajac salatka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczak jest wyjątkowy i pewnie przepyszny,tak wygłada i ta sałatka.
    To my Janina i Ryszard znowu bez tego logina kurczę, kurczę...smakowite

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasieńko, ty się nie żegnaj na jakiś czas bo niby gdzie Ty będziesz... Nie na jodze,nie na kawie, nie na blogu...

    OdpowiedzUsuń
  10. Za dużo mięsa, albo za mała patelnia ;)

    To gdzie wybywacie, że się żegnasz?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ptasia: 1: biobazar, kabaty i tam gdzie sama mówiłaś.2 kilka kropel posoki to nie mięso, a dżdżonice zjadają aż im się uszy trzęsą. No i nie chodzi o zwierza w oŋóle ale o białko zwierzęce, a w kościach wygotowanych to już go naprawdę nie ma. No i wystarczy zakopać.3, Trochę muszę

    Cozerka: to bierz!

    Lo: Moja droga któż to może wiedzieć, ale najpóźniej do kwietnia, ale pewnie tyle nie wytrzymam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu: to jest to, tylko czemu to tyle kosztuje? A sałatka niczego sobie.

    Atina: E no z tą misternością bym nie przesadzała, no ułozona nie? Można oczywiscię zmieszać!

    Ryszard i Janina no jak to bez logina?

    Asia; no jak to gdzie no tutaj!


    Oko: do życia nas goni.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczę (sic), ja miałam tylko takie ok. 2-2,2kg maks, hm.
    Co do papierka - widzisz, ale ja nie mam kolonii dżdżownic, to u mnie by się dłużej rozkładało. Kości prawie wszystkie chomikuję na rosół, potem musiałabym bardzo głęboko zakopywać, bo u mnie nawet skorupki jaj jakoś dziwnie zawsze są rozwłóczone poza kompostownikiem. Nie wiem, czy to wszystko koty, ale np. lisów wolałabym nie ściągać. A, no i zimą to mój kompost zamarza, zakopać nie bardzo jest jak...
    Co do przerwy: jak napisałaś o wiośnie to coś chyba się domyślam czemu, i współczuję, ale rozumiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczaka zostawię mięsożercom, ale przepis na sałatkę bardzo chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. W tej salatce bardzo mi sie podobaja te warstwy, fajowy pomysl K, zmalpuje! A o co chodzi z p. Hazan, czy pani Chazan to ktos inny? Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin