niedziela, 27 czerwca 2010

Klasyk. Pain au levain.

Klasyczny francuski chleb na zakwasie. Pszennym rzecz jasna. A oto co zanotował piekarz: "Pierwsza próba nieudana, zakwas chyba chyba choruje, ciężki jak diabli, a pięć godzin wyrastania" "Trzecia próba udana". I to jak!

Pain au levain
Francuski chleb na zakwasie

Zaczyn do chlebów na levain przygotowuje się na sztywnym, gęstym zakwasie w przeciwieństwie do zakwasu płynnego używanego do zaczynów w Vermontach. To moje chlebowe Volvo.


Zaczyn zakwasowy:
-120g mąki pszennej chlebowej (1 szklanka)
-8g mąki żytniej średniej* (1/8 szklanki czyli 2 łyżki)
-85g wody (6 łyżek)
-28g gęstego pszennego zakwasu (2 łyżki)

Ciasto właściwe:
-731g mąki pszennej chlebowej(5 i 7/8 szklanki)
-37g mąki żytniej średniej* (6 łyżek)
-505g wody (2 szklanki i 6 łyżek)
-17g soli (1 łyżka)
-224g zakwasu (cały minus 2 łyżki)

Wykonanie:
Na około 12 godzin przed wyrabianiem ciasta właściwego mieszamy wszystkie składniki zakwasu na gładką masę. Przykrywamy folią i odstawiamy, aby dojrzał. Jeśli nasz zaczyn musi dojrzewać dłużej, warto spowolnić fermentację dodając soli w ilości odpowiadającej 1,8% wagi mąki.

Po 12 godzinach do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli i zakwasu. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy folią i odstawiamy do autolizy na 20 do 60 minut.
Pod koniec autolizy posypujemy całość sola i kawałkami zakwasu. Mieszamy przez 1-2 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste i elastyczne, a jego temperatura wynosić 24-25 st.C. Odstawiamy do fermentacji na 2 i 1/2 godziny.
W trakcie fermentacji składamy ciasto dwukrotnie w 50-cio minutowych odstępach.
Dzielimy ciasto na dwie równe części, z każdej formujemy bochenek na przykład podłużny. Odkładamy na lniane płótno obsypane mąką do wyrastania lub do przygotowanego koszyka.
Ciasto wyrasta około 2 do 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wykładamy na obsypana semolina łopatę. Nacinamy tak jak lubimy.
Pieczemy z parą*** przez 40-45 minut w temperaturze 225-230 st. C.

6 komentarzy:

  1. trzecia próba! czyli jednak sprawdza się zasada, że do trzech razy sztuka..

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chleb! Alez cudownie popękał. Śliczności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na zdjęciu jest jeden bochen z podanych proporcji,czy też jeden z dwóch?
    Jeszcze jedno pytanie.Będę robiła ten chlebek ręcznie ,czy zagniatać tylko 1-2 minuty,
    czy to wystarczy żeby dobrze się połączyły wszystkie składniki?
    Dodam ,że przy chlebie'' Chleb na pszennym zakwasie z dodatkiem razowej mąki''
    zagniatałam ciasto ok10 minut z solą i zakwasem.Proszę rozwiać moje wątpliwości.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Lila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze podaję proporcję do chleba który robiłam. Ten był wyrastany w koszyku "półtorakilowym" czyli pomieścił 1,5 kg ciasta, oczywiście chleb po wypieczeniu ważył mnie. Podaję czasy mikserowe, ręcznie zależy od ręki. U nas ja wyrabiam dłużej niż mąż na przykład. Ciasto musi mieć dobrze wyrobiony gluten, poczytaj o teście membrany w internecie. Z czasem to po prostu czuć, że gluten jest dobrze wyrobiony. Ten wstępny czas, połączenie składników, jest w zasadzie taki sam dla ręki, łyżki i miksera. Dopiero właściwe wyrabianie się różni, bo ręka słaba.

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedz.Chleb wyrósł znakomicie .Zrobiłam jeden bochenek.piekłam w naczyniu żaroodpornym przykrytym na początku pieczenia przez 15 min.Jestem zachwycona tym chlebem.Jest wielki ,ma dziury ,jest bardzo smaczny.
    Piekłam go już dwa razy i wiem ,ze będę nadal piekła.Jestem wdzięczna za wszystkie rady ,będę z nich korzystać,
    Moc pozdrowień i sukcesów kulinarnych.A ja zabieram się do pieczenia kolejnych chlebów ,które są na Twoim blogu.
    Lila

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin