Marzyłam od dawno o wspólnym pieczeniu. Niestety jestem nieśmiała w wysuwaniu propozycji. Ze strachu przed odmową, czekam na cudzą inicjatywę. Czasem to dłuuugo się naczekam, często i nie doczekam. Tym razem wzięłam sprawy w swoje ręce. Nie wiem jak to się stało, ale zaproponowałam Polce wspólne pieczenie. Miało być coś innego, ale jak się okazało obie nie miałyśmy w ten weekend dużo czasu. Mam nadzieję, że tamto nie przepadnie. Dziękuję za wieczorno-fartuchowe pogaduszki. I zapraszam na kolejne ludki.
Szybkie, proste ciasteczka z dużą dawką imbiru, niezastąpionego w sezonie grypowym. Podwójnie imbirowi, piernikowi ludzie dla Mikołaja, co nadal nie przyszedł.
Szybkie, proste ciasteczka z dużą dawką imbiru, niezastąpionego w sezonie grypowym. Podwójnie imbirowi, piernikowi ludzie dla Mikołaja, co nadal nie przyszedł.
Podwójnie imbirowi piernikowi ludzie
Przepis z tej strony
Zrobiłam z połowy porcji
Zamiast kilku wielkoludów, wycięłam ludzików tłum
-140g masła
-100g ciemnego cukru muscavado
-3 łyżki Golden Syrup (dałam miód)
- 350g mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- garstka siekanego kandyzowanego imbiru
W garnku ma małym ogniu rozpuścić masło, cukier i syrop. Wymeiszać mąkę z przyprawami i solą. Do gładkiej masy dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Rozwałkowac i wykroić dowolne w kształcie ciastka. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180-200 st C. Po upieczeniu zostawić na blaszce na 10 minut, potem przenieść na kratce do wystudzenia. Początkowo bardzo twarde, potem miękną, choć niewiele ich pozostaje do tego czasu.
Zamiast kilku wielkoludów, wycięłam ludzików tłum
-140g masła
-100g ciemnego cukru muscavado
-3 łyżki Golden Syrup (dałam miód)
- 350g mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- garstka siekanego kandyzowanego imbiru
W garnku ma małym ogniu rozpuścić masło, cukier i syrop. Wymeiszać mąkę z przyprawami i solą. Do gładkiej masy dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Rozwałkowac i wykroić dowolne w kształcie ciastka. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180-200 st C. Po upieczeniu zostawić na blaszce na 10 minut, potem przenieść na kratce do wystudzenia. Początkowo bardzo twarde, potem miękną, choć niewiele ich pozostaje do tego czasu.
fajne, widziałam też u Polki!Powtórzę - imbirowe uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńA ten kandyzowany imbir wchodzi do środka, tak?
OdpowiedzUsuńFajne są chłopaki przepasane różową rafią :)
Zaroiło się nam od piernikowo-imbirowych ludzików. Czekać tylko, aż wyruszą na nas całą armią! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zay
Fajowe masz towarzystwo w domu, takie pikantne - powiedziałabym ;D
OdpowiedzUsuńPoproszę jednego, to jak zawsze odgryzę najpierw główkę :D
Wspólne pieczenie jest cudowne:) A ludziki pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńz powodów własnych ;) nie dodam cynamonu i biorę się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńpiękne ludziki i gratuluję, że wysunęłaś sama propozycję, tez mam z tym mały problem ;)
:) Kochana Ty powycinałaś drużynę piłkarską razem z publicznością na stadionie :D
OdpowiedzUsuńI fajnie że masz ludziki jakbyśmy obie miały Mikołaje byłoby nudno :)
Dziękuję za wspólne pieczenie i z chęcią się zapisuję na następne :*
Te imbirowe ludziki wygladaja niezwykle uroczo :) No i musza byc pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ale armia ludzików:) I to bardzo smakowitych :D
OdpowiedzUsuń