niedziela, 2 sierpnia 2009

Tarta z kurkami.


Nie chodzę na grzyby. Jestem zbyt leniwa. Wyleguję się w łóżku do południa, długo przeciągam. Spacerkiem idę na targ. Kupuję, wybrzydzam. Robię tartę z kurkami. Odłamuję brzegi z kuchego ciasta, powoli wgryzam się w grzybowy farsz.


Tarta z kurkami
Ciasto:
-100g mąki
-100g mąki pszennej razowej
-100g zimnego masła
-szczypta soli
-kilka łyżek zimnej wody

Mąki mieszam z solą. Dodaje pokrojone w kostkę masło i koniuszkami palców, mieszam z mąką, aż całość będzie przypominać okruchy. Dodaje wodę i szybko zagniatam ciasto. Forkuję kulę i wkładam do lodówki. Rogrzewam piekarnik do 180 st. C. Zimnym ciastem wykładam formę do tarty, nakłuwam widelcem. Piekę około 25 minut.

Nadzienie:
-400g kurek
-60g masła
-średnia cebula
-po łyżce natki pietruszki, szczypiorku, ew. kolendry
-sól, pieprz
-100ml śmietany
-2 jajka

Kurki myję, czyszczę. W rondlu roztopiam masło i dodaje grzyby, duszę na średnim ogniu, aż cały płyn odparuję. Dodaję drobno krojoną cebulę i duszę kolejne 2 minuty. W misce mieszam jajka i śmietanę. Do grzybów dodaje zieleninę, sól, pieprz. Wykładam na ciasto. Polewam masą jajeczno-śmietanową. Piekę 35 minut w temp. 170 st. C
Jem na ciepło lub zimno.

4 komentarze:

  1. ojejku-pysznie wyglada-cos zdecydowanie dla mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowita tarta. Zapisuję do zrobienia, bo aż ślinka cieknie kiedy na nią patrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie kus dobra kobieto tymi kurkami, bo skad mam je niby wziac? Nie ogladalam na zywo ze 20 lat- conajmniej!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin