środa, 8 lipca 2009

Zaskakująco dobre. Shortbread z daktylami.


Uwielbia bakalie. Wieczorami zakrada się do kuchni. Po cichu wyjada rodzynki. Z dalekich podróży przywozi daktyle, figi. W kieszeni ma garść migdałów. W pracy podjada suszone morele i śliwki. W weekendy praży na patelni słonecznik i sezam. Zatapia je w słodkim karmelu.
Shortbread z daktylami
Zaskakująco dobry, nie tylko dla wielbicieli bakalii. Przepis z książki Dana Leparda "Exceptional cakes". Proporcje na blachę 20x24 cm


Składniki:
Masa:
-250 g daktyli bez pestek
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-łyżeczka świeżo tłuczonego lub mielonego cynamonu
-25 g masła
-200ml wody mineralnej
W kładamy do garnka, zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy na niejednolitą masę.

Ciasto:
-225g mąki
-4 łyżki mąki kukurydzianej
-150 g masła
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-125 g miałkiego cukru (np. zmielonego w melakserze cukru demerrara)
-1/4 łyżeczki soli
-łyżeczka esencji z prawdziwej wanilii
Masło kroimy w kostkę i odstawiamy na kwadrans, aby zmiękło. W misce mieszamy mąki, cukier, proszek, sól oraz wanilię. Dodajmy masło i mieszamy, aż powstanie ciasto kruszące się pod palcami. Zgniatamy je w kulę i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
Blaszkę smarujemy masłem i wgniatamy w nią 2/3 zimnego ciasta. Wykładamy na wierzch masę daktylową, a wierzch równomiernie kruszymy pozostałe ciasto. Pieczemy 30 minut w temp. 180 st. C. Shortbread powinien być jasny, niezrumieniony. Pozwalamy ciastu wystygnąć w blaszce. Kroimy na prostokąty.


Zdjęcia wyjątkowo nie wyszły, ale ciastka są warte spróbowania. Zaskakująco dobre!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam daktyle:)chociaż najbardziej na jesieni:) Przepis notuję do tych, do wypróbowania:)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uzależniające! Kto nie spróbuje, niech żałuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh! Biorę ten przepis:) Na pewno spróbuję, kiedyś... :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin