środa, 29 lipca 2009

Oszczędna gospodyni. Sok z ogórków. Chleb.

Ten chleb Dana Leparda mógłby znaleźć się w książce Ireny Gumowskiej "Kuchnia oszczędnej gospodyni". Nie wyobrażam sobie kuchni bez kiszonych ogórków. Zwykle odlewam wodę. Czasem dokwaszam nią ogórkową. Nie ma u nas amatorów kwaśnych napojów, bo też i nikt nie ma takich potrzeb ;-). Z ciekawością podeszłam do tego przepisu. Oto kwaśny chleb dla tych co nie wyhodowali jeszcze swojego zakwasu albo nie mieli czasu. W smaku specyficzny. Długo pozostaje świeży. Kwas z ogórków hamuje chyba namnażanie się drożdży, więc być może powinien był wyrastać dłużej. Najbardziej pasuje do kanapek z ...kiszonymi ogórkami.

Żytni chleb z sokiem z kiszonych ogórków
The art of handmade bread Dan Lepard

-200g prażonej mąki żytniej*
-300g mąki pszennje chlebowej
-3 g soli (jeśli woda z ogórków była bardzo słona, lepiej dać mniej)
-350g soku z kiszonych ogórków
-5 g świeżych drożdży
-garść świeżego koperku, posiekanego (można zrezygnować)
W misce mieszamy obie mąki i sól. W drugiej misce ubijamy drożdże z sokiem ogórkowym i koperkiem, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy, by odpoczęło na 10 minut. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, odstawiamy do fermentacji na około 2 godziny, po godzinie odgazowujemy (rozpłaszczamy, składamy na trzy i ponownie na trzy w poprzek). Ciasto powinno podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek i odkładamy do wyrastania w koszu. Trwa to około godziny. Wykładamy na łopatę, nacinamy. I pieczemy z parą przez około godzinę w temp. 210 st. C. W połowie czasu można zmniejszyć temp. do 190 st. C i ew. wstawić blachę pod górną grzałkę.
Smacznego!

* Jeśli chcemy mieć uprażoną mąkę: nagrzewamy piekarnik do 2oo st. C. Wysypujemy mąką żytnią blachę i prażymy przez 15 minut, dopóki mąka nie nabierze ładnego złocistego koloru. Zostawiamy do ostygnięciu.

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, lubie wyraziste w smaku chleby, wiec ten na pewno bedzie mi smakowal :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie za mało piekę :( Ale kto ma to jeść???

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny kolor, ale Polka ma rację... Jedzenie ma tę wadę, że ktoś musi je w końcu zjeść. :-)) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz zaznaczony do zrobienia :)
    No i jak to co robic z nadmiarem?! Przysylac do mnie! Zawsze mi bardziej smakuje jak ktos dla mnie gotuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis ,bardzo nawet bo i ta woda i ta mąka prażona
    Z chęcią go zrobię

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawie brzmi ten przepis i na pewno fajny w smaku ten chlebus

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiekny chlebek. Musze koniecznie sprobowac go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. beztalenciu kucharskiemu też wyjdzie taki ładny i dobry chleb?

    OdpowiedzUsuń
  9. A propos kwasu spod ogórków, chcę podać doskonały przepis na ogórki kiszone, będą na pewno lepsze od kupionych na targu. A kwas spod ogórków do wykorzystania...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ mnie kkorcił ten Twój chlebek aż go w końcu zrobiłam - chleb jest pyszny, pachnacy ogórkami a mi to pasuje podwójnie bo ja ogórkowa babka jestem.
    Dziękuje za przepis i zapożyczam bo jest genialny - już wstawiłam u siebie z linkiem do Ciebie.

    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin