Ten chleb Dana Leparda mógłby znaleźć się w książce Ireny Gumowskiej "Kuchnia oszczędnej gospodyni". Nie wyobrażam sobie kuchni bez kiszonych ogórków. Zwykle odlewam wodę. Czasem dokwaszam nią ogórkową. Nie ma u nas amatorów kwaśnych napojów, bo też i nikt nie ma takich potrzeb ;-). Z ciekawością podeszłam do tego przepisu. Oto kwaśny chleb dla tych co nie wyhodowali jeszcze swojego zakwasu albo nie mieli czasu. W smaku specyficzny. Długo pozostaje świeży. Kwas z ogórków hamuje chyba namnażanie się drożdży, więc być może powinien był wyrastać dłużej. Najbardziej pasuje do kanapek z ...kiszonymi ogórkami.
Żytni chleb z sokiem z kiszonych ogórków
The art of handmade bread Dan Lepard
Żytni chleb z sokiem z kiszonych ogórków
The art of handmade bread Dan Lepard
-200g prażonej mąki żytniej*
-300g mąki pszennje chlebowej
-3 g soli (jeśli woda z ogórków była bardzo słona, lepiej dać mniej)
-350g soku z kiszonych ogórków
-5 g świeżych drożdży
-garść świeżego koperku, posiekanego (można zrezygnować)
W misce mieszamy obie mąki i sól. W drugiej misce ubijamy drożdże z sokiem ogórkowym i koperkiem, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy, by odpoczęło na 10 minut. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, odstawiamy do fermentacji na około 2 godziny, po godzinie odgazowujemy (rozpłaszczamy, składamy na trzy i ponownie na trzy w poprzek). Ciasto powinno podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek i odkładamy do wyrastania w koszu. Trwa to około godziny. Wykładamy na łopatę, nacinamy. I pieczemy z parą przez około godzinę w temp. 210 st. C. W połowie czasu można zmniejszyć temp. do 190 st. C i ew. wstawić blachę pod górną grzałkę.
Smacznego!
* Jeśli chcemy mieć uprażoną mąkę: nagrzewamy piekarnik do 2oo st. C. Wysypujemy mąką żytnią blachę i prażymy przez 15 minut, dopóki mąka nie nabierze ładnego złocistego koloru. Zostawiamy do ostygnięciu.
-300g mąki pszennje chlebowej
-3 g soli (jeśli woda z ogórków była bardzo słona, lepiej dać mniej)
-350g soku z kiszonych ogórków
-5 g świeżych drożdży
-garść świeżego koperku, posiekanego (można zrezygnować)
W misce mieszamy obie mąki i sól. W drugiej misce ubijamy drożdże z sokiem ogórkowym i koperkiem, wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy, by odpoczęło na 10 minut. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, odstawiamy do fermentacji na około 2 godziny, po godzinie odgazowujemy (rozpłaszczamy, składamy na trzy i ponownie na trzy w poprzek). Ciasto powinno podwoić objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek i odkładamy do wyrastania w koszu. Trwa to około godziny. Wykładamy na łopatę, nacinamy. I pieczemy z parą przez około godzinę w temp. 210 st. C. W połowie czasu można zmniejszyć temp. do 190 st. C i ew. wstawić blachę pod górną grzałkę.
Smacznego!
* Jeśli chcemy mieć uprażoną mąkę: nagrzewamy piekarnik do 2oo st. C. Wysypujemy mąką żytnią blachę i prażymy przez 15 minut, dopóki mąka nie nabierze ładnego złocistego koloru. Zostawiamy do ostygnięciu.
Bardzo fajny przepis, lubie wyraziste w smaku chleby, wiec ten na pewno bedzie mi smakowal :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za mało piekę :( Ale kto ma to jeść???
OdpowiedzUsuńCudny kolor, ale Polka ma rację... Jedzenie ma tę wadę, że ktoś musi je w końcu zjeść. :-)) ;-)
OdpowiedzUsuńJuz zaznaczony do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNo i jak to co robic z nadmiarem?! Przysylac do mnie! Zawsze mi bardziej smakuje jak ktos dla mnie gotuje :D
bardzo ciekawy przepis ,bardzo nawet bo i ta woda i ta mąka prażona
OdpowiedzUsuńZ chęcią go zrobię
ciekawie brzmi ten przepis i na pewno fajny w smaku ten chlebus
OdpowiedzUsuńPrzepiekny chlebek. Musze koniecznie sprobowac go upiec :)
OdpowiedzUsuńbeztalenciu kucharskiemu też wyjdzie taki ładny i dobry chleb?
OdpowiedzUsuńA propos kwasu spod ogórków, chcę podać doskonały przepis na ogórki kiszone, będą na pewno lepsze od kupionych na targu. A kwas spod ogórków do wykorzystania...
OdpowiedzUsuńAleż mnie kkorcił ten Twój chlebek aż go w końcu zrobiłam - chleb jest pyszny, pachnacy ogórkami a mi to pasuje podwójnie bo ja ogórkowa babka jestem.
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis i zapożyczam bo jest genialny - już wstawiłam u siebie z linkiem do Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam