niedziela, 5 lipca 2009

Deszczowa niedziela i jagodowe muffiny


Zza okna słychać szum deszczu. Czas leniwie się wlecze. Po nocnej zabawie, zmęczeni. Siedzimy przy kawie i jagodowych muffinach. Nie robimy nic.

Jagodowe muffiny pojawiły się w ostatnim czasie na wielu blogach. I słusznie. To klasyka muffina. Moja propozycja pochodzi z książki Dana Leparda "Exceptional cakes", którą wyszperałam w Amerykańskiej Księgarni w moim mieście i to za całkiem rozsądną cenę. Ciastka powinny zadowolić fanów Bio i organic, bo zawierają otręby.

Jagodowe muffiny z otrębami
(proporcje na 9-10 muffinów)
-50g mieszanych otrębów ( u mnie żytnie i owsiane)
-150ml mleka
-150 g mąki samorosnącej ( dałam 148g mąki, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia)
-łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
-80g drobniutkiego cukru ( ja zmieliłam demerrarę na prawie puder)
-40g cukru muscavado ( zapomniałam i wyszły mało słodkie, co mi odpowiada)
-150ml oleju słonecznikowego
-100g jagód umytych i osuszonych
-1-2 jajka ( w zalezności od wielkości)

W miseczce zalewamy mlekiem otręby i odstawiamy
Mieszamy mąki, proszki
W jeszcze innej misce lekko ubijamy jajka z cukrem i olejem, wlewamy do mąki mieszamy. Dodajemy namoczone otręby, mieszamy. Na koniec wrzucamy jagody i delikatnie mieszamy.
Pieczemy 20-25 minut w temp. 170 st. C
Zjadamy!

2 komentarze:

  1. deszczowo? a u mnie masakrycznie gorąco:D i ja tez własnie zajadam borówkowe babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i muffiny z jagodami maja przepisów:PPP
    Następny bardzo apetyczny przepis z ...jagodami :DDD

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin