poniedziałek, 8 czerwca 2009

Skąd się biorą...

Dlaczego woda morska jest słona?
Co wypada sroce spod ogona?
Jak powstają w serze dziury?
Czemu kocur ma łeb bury?
Skąd są kropki u biedronki?
Czy na plecach są korzonki?
Czy naprawdę jest Ktoś w niebie?
Skąd się biorą pęknięcia na chlebie?

Chleb z orzechami laskowymi i kasztanami
Zmodyfikowany nieznacznie przepis na Sweet chestnut and hazelnut bread z Dan Lepard "The Art of Handmade Bread"
Pasta orzechowa:
-50 g orzechów laskowych, wyprażonych na patelni i otartych ze skóry
-100g słodkiej śmietanki
Ingrediencje miksujemy w blenderze lub jeśli przyświeca nam zasada slow foodu rozbijamy w moździerzu na gładką masę.

Ciasto:
-200 g mąki pszennej chlebowej
-140 g mąki pszennej razowej
-75 g mąki z kasztanów
- łyżeczka soli
-185 g wody
-8g świeżych drożdży
-150g pasty orzechowej
-100g pszennego zakwasu
- półtorej łyżki roztopionego masła
-150g gotowanych kasztanów w kawałkach (ja użyłam z puszki)
Sposób wykonania: W dużej misce mieszamy mąki, sól. W drugiej misce mieszamy wodę, pastę orzechową, zakwas, drożdże. Mieszamy z mąkami i wyrabiamy ciasto. Dajemy mu odpocząć 10 minut, a następnie wyrabiamy około 5 minut. Pozwalamy mu ponownie odpocząć, polewamy masłem i ponownie wyrabiamy 5 minut. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Rozpłaszczamy i wykładamy na wierzch kasztany, zwijamy w ciasny rulon, który z kolei składamy na trzy i dociskamy. Formujemy kulę i wkładamy do wyrastania na 30 minut. Po tym czasie rozpłaszczamy i formujemy bochenek. Odkładamy do wyrastania na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do 210 st. C. Wyrośnięty chleb wykładamy na łopatę, nacinamy i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy z parą 25 minut, a następnie 45 minut w temp. 180 st. C i zastanawiamy się czemu tak straszliwie nam popękał. Studzimy na kratce, choć przyznaje, że ciepły jest najlepszy.

2 komentarze:

  1. Wow, super chleb. I jaki piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie! Bardzo mi sie podoba :)

    I przy okazji dziekuje Ci za pamiec i mile slowa :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin