"Jeśteś wspaniały zrobię ci koronę z chleba".
Chleb z rodzynkami i cynanomonem
Chleb dość ciężki, smaczny, bardzo rodzynkowy. Przepis Dana Leparda.
Składniki:
-300g mąki pszennej chlebowej
-75g mąki żytniej chlebowej
-25g mąki pszennej razowej
-łyżeczka soli
-pół łyżeczki mielonego cynamonu
-150g żytniego zakwasu (białego)
-175g wody (według mnie można dać odrobinę więcej)
-3 łyżki oliwy
-1 łyżeczka świeżych drożdży (według obliczeń 4g)
-1 łyżka miodu
-200g rodzynek
W dużej misce mieszamy wszytkie mąki, cynamon. W drugiej misce ubijamy zakwas z wodą, oliwą, miodem, drożdżami i na końcu rodzynkami. Mieszamy zawartość obu misek, aż wszystkie składniki się połączą. Zostawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Wyrabamy krótko na stolnicy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Znowu wyrabiamy chwilę, formujemy ulę i odstawiamy w ciepło do pierwszego wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy okrągły bochenek, a następnie łokciem robimy w nim na środku dziurę. Następnie dłońmi formujemy wieniec tj. Powiększamy dziurę obracając bochenek wokół włąsnej osi. Przekładamy go na omączoną ściereczkę, której środek przeciągamy przez otwór. Sporo ścierki powinno wystawać górą, bo w trakcie rośnięcia otwór zarasta. Zostawiamy do wyrastania na 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Chleb wyrzucamy na łopatę, nacinamy po okręgu. Pieczemy z parą 50 minut. Studzimy na kratce.
-300g mąki pszennej chlebowej
-75g mąki żytniej chlebowej
-25g mąki pszennej razowej
-łyżeczka soli
-pół łyżeczki mielonego cynamonu
-150g żytniego zakwasu (białego)
-175g wody (według mnie można dać odrobinę więcej)
-3 łyżki oliwy
-1 łyżeczka świeżych drożdży (według obliczeń 4g)
-1 łyżka miodu
-200g rodzynek
W dużej misce mieszamy wszytkie mąki, cynamon. W drugiej misce ubijamy zakwas z wodą, oliwą, miodem, drożdżami i na końcu rodzynkami. Mieszamy zawartość obu misek, aż wszystkie składniki się połączą. Zostawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Wyrabamy krótko na stolnicy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Znowu wyrabiamy chwilę, formujemy ulę i odstawiamy w ciepło do pierwszego wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy okrągły bochenek, a następnie łokciem robimy w nim na środku dziurę. Następnie dłońmi formujemy wieniec tj. Powiększamy dziurę obracając bochenek wokół włąsnej osi. Przekładamy go na omączoną ściereczkę, której środek przeciągamy przez otwór. Sporo ścierki powinno wystawać górą, bo w trakcie rośnięcia otwór zarasta. Zostawiamy do wyrastania na 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C. Chleb wyrzucamy na łopatę, nacinamy po okręgu. Pieczemy z parą 50 minut. Studzimy na kratce.
Ja raczej szukam chetnego na zagniatanie :) Cynamonowy chleb - to brzmi fantastycznie :) I pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńChcialam ten chleb zaproponowac kiedys do Weekendowej Piekarni. Strasznie mi sie spodobal jak zobaczylam go w ksiazce Leparda. Wyglada bardzo smacznie. Bardzo.
OdpowiedzUsuń:)
tak wygląda bardzo smacznie i tak sobie pomyślałam ,że może skusiłabyś się na gospodarzenie z jedna edycją
OdpowiedzUsuńweekendowej piekarni?