wtorek, 19 maja 2009

Weekendowa piekarnia # 31 - chleb z płatkami owsianymi i jabłkiem

Tym razem weekendowej piekarni patronowała ZawszePolka. Czuję, że podobnie jak ja ma słabość do Dana Leparda, bo już po raz drugi wybrała bochenek, który można znaleźć w jego książce "The art of handmade bread". Lubie "lepardowe" chleby, ze względu na rozmaite dodatki i "slowfoodowy" sposób wyrabiania. Tym razem muszę się przyznać do małej porażki. Piekałam chleb w mojej nowej glinanej donicy z portugalskiego targu i niestety nie był to dobry pomysł. Chleb kształtem przypominał UFO i był zbyt wilgotny. Notatka w książce: mniej wody i piec bez formy.Do ponownonego przetestowania, jak zwolni się piec. Teraz piecze on.
Slowfoodowo i leniwie: kopiuję przepis za gospodynią i dopisuję ogonki ;-). A forma czeka na swoje pięć minut.

Chleb z płatkami owsianymi i jabłkiem
50g płatkow owsianych (takich na owsiankę, nie mogą być to płatki błyskawiczne)
100g wrzącej wody
200g startych jabłek
50g wody (20 st.C)(Kochani tak jak napisałam juz dwa razy, ale powtórze 50g wody to IMO za dużo, bo przy wyrabianiu musiałam dosypać dwie spore garści mąki. Ale eksperci Wam powiedzą, że to zależy od rodzaju mąki i hydracji zakwasu, dobrze jest wodę dodawać partiami)
100g zakwasu pszennego
3/4 łyżeczek świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki drożdży suchych lub instant)
250g mąki chlebowej pszennej
3/4 łyżeczki soli
jajko
płatki do posypania bochenka (opcjonalnie)

Płatki zalewamy wrząca wodą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy starte jabłka, wodę, zakwas i drożdże. Jeśli ktoś używa drożdży suchych należy je uprzednio rozpuścić w ciepłej wodzie i zostawić na 10-15 minut. Całość wymieszać i dodać namoczone płatki.
W drugiej misce wymieszać makę i sól.
Połaczyć sypkie składniki z mokrymi i całość wymieszać, aż się połączą. Przykrćc i zostawić na 10 minut.
Na lekko naoliwiony blat wyjmujemy ciasto i wyrabiamy przez 10 sekund. Formujemy kulę i wkładamy do czystej, lekko naoliwionej miski na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyjmujemy na blat, zagniatamy i wkładamy do miski. Przykrywamy folią i zostawiamy na 1-2 godziny w ciepłym miejscu - ciasto ma podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, formujemy podłużny bochenek, wkładamy do koszyka złączeniami do góry, przykrywamy folią i zostawiamy na 1,5 godziny.
Piec nagrzewamy do 210 st.C. Gdy chleb podwoi swoją objętość, przenosimy go na omączona łopatę, nacinamy i smarujemy glazura z jajka. Zsuwamy na nagrzany kamień i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp.do 190 st.C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Chleb ma być bardzo rumiany i popukany od spodu wydać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

5 komentarzy:

  1. O matko i corko! Jakie piekne naczynia! Czy ja bym mogla poprosic o dokladniejsze namiary na ten targ? :) Tak na wypadek gdybym tam kiedys sie pojawila przez przypadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja piekłam w keksówce i nie narzekam, lubię takie mokre ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam kilka pytań:
    - skąd się bierze zakwas pszenny
    - co to znaczy odgazować ciasto
    - czy to jakiś specjalny rodzaj koszyka
    - czy można upiec chleb w piekarniku (nie dysponuję piecem)
    Dopiero się uczę.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W odpowiedzi na pytania:
    1. zakwas pszenny można wyhodować samemu (odsyłam do np. Tatter o chlebie lub na któryś z blogów Liski), można zaczątek dostać od kogoś lub nawet kupić!
    2.Odgazować czyli złożyć, rozpłaszczyć ciasto by uleciał z niego nadmiar gazu
    2.Koszyk owszem mam specjalny, ale może być zwykły wiklinowy wysypany mąką lub nawet wyściełana ściereczką miska
    4. A piec jest zwykły, choć całkiem zacnym piekarnikiem nawet rodzimej produkcji.

    OdpowiedzUsuń
  5. While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/

    Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
    EX : View Source.
    http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
    Written it very smart!
    I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
    (sr for my bad english ^_^)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin