poniedziałek, 18 maja 2009

Moim gościom.

Narzeczony od tygodnia chodzi poddenerwowany. Wylicza czego jeszcze mu brak. Z podekscytowania nie śpi po nocach. Analizie logicznej poddaje przysięgę. Narzeczona cała w nerwach. W płacz wpada z byle powodu. A gdyby tak... ukoić skołatane nerwy. A gdyby tak upiec...Sześćset ciasteczek dla moich gości.

Mini muffiny z przecierem z dyni i orzechami pecan
Na około sto babeczek
-3 i 1/2 szklanek mąki (456g) mąki
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-3/4 łyżeczki soli
-2/3 szklanki masła (150g)
-1 i 1/2 szklanki cukru demerara (345g)
-2 duże jaja
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 i 1/4 szklanki maslanki (285g)
-1 i 1/2-2 szklanki precieru z dyni z ulubionymi przyprawami lub przecieru z innych owoców (ja miałam jeszcze kilka słoików z jesiennych przetworów, stąd pomysł)
-szklanka siekanych orzechów pecan i połowki orzechów do przybrania
Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek i sól. Przy pomocy miksera, tak tego miksera (jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczkami, a ja od niedawna tak, dziękuję pewnemu Londyńczykowi) utrzeć masło na gładką masę, powoli dodać cukier, a następnie po jednym jajka, na koniec wanilię. Teraz należy dodawać na zmianę po kilka łyżek mąki, dyni i maślanki, aż do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy orzechy dokładnie mieszamy.
Gładką masę nakładać łyżeczką do formy na mini muffiny wyściełąnej papilotkami (około dwóch łyżeczek ciasta). Na wierzch każdej babeczki ułożyć pół orzecha pecan. Piec w temp. 190 st. C około 12-15 minut.
Poręczne, wygodne, wilgotne, miękke też na drugi, trzeci dzień. Szczerze polecam!
Przepis ten różni się od klasycznych receptur na muffiny tym, że składniki są dokłanie mieszane, wręcz ucierane. Mimo mojego sceptycyzmu, rezultat był bardzo udany.




















Dziękuję, że z nami byliście

Ona i On
W paczkach udział wzięły:
Mini muffiny z ciasta na banana bread (piec 12 min)
Mini muffiny z ciasta brownie
Ciasteczka z limonką i białą czekoladą (wkrótce)
Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka owsiane (pewnego dnia)


2 komentarze:

  1. dynia i orzechy.. pysznie!
    i paczuszki piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Padłam, zobaczywszy cyfrę przy ciasteczkach. I ciasteczka, i paczuszki cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin