Mini muffiny z przecierem z dyni i orzechami pecan
Na około sto babeczek
-3 i 1/2 szklanek mąki (456g) mąki
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-3/4 łyżeczki soli
-2/3 szklanki masła (150g)
-1 i 1/2 szklanki cukru demerara (345g)
-2 duże jaja
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 i 1/4 szklanki maslanki (285g)
-1 i 1/2-2 szklanki precieru z dyni z ulubionymi przyprawami lub przecieru z innych owoców (ja miałam jeszcze kilka słoików z jesiennych przetworów, stąd pomysł)
-szklanka siekanych orzechów pecan i połowki orzechów do przybrania
Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek i sól. Przy pomocy miksera, tak tego miksera (jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczkami, a ja od niedawna tak, dziękuję pewnemu Londyńczykowi) utrzeć masło na gładką masę, powoli dodać cukier, a następnie po jednym jajka, na koniec wanilię. Teraz należy dodawać na zmianę po kilka łyżek mąki, dyni i maślanki, aż do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy orzechy dokładnie mieszamy.
Gładką masę nakładać łyżeczką do formy na mini muffiny wyściełąnej papilotkami (około dwóch łyżeczek ciasta). Na wierzch każdej babeczki ułożyć pół orzecha pecan. Piec w temp. 190 st. C około 12-15 minut.
-3 i 1/2 szklanek mąki (456g) mąki
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-3/4 łyżeczki soli
-2/3 szklanki masła (150g)
-1 i 1/2 szklanki cukru demerara (345g)
-2 duże jaja
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 i 1/4 szklanki maslanki (285g)
-1 i 1/2-2 szklanki precieru z dyni z ulubionymi przyprawami lub przecieru z innych owoców (ja miałam jeszcze kilka słoików z jesiennych przetworów, stąd pomysł)
-szklanka siekanych orzechów pecan i połowki orzechów do przybrania
Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek i sól. Przy pomocy miksera, tak tego miksera (jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczkami, a ja od niedawna tak, dziękuję pewnemu Londyńczykowi) utrzeć masło na gładką masę, powoli dodać cukier, a następnie po jednym jajka, na koniec wanilię. Teraz należy dodawać na zmianę po kilka łyżek mąki, dyni i maślanki, aż do wyczerpania składników. Na koniec wsypujemy orzechy dokładnie mieszamy.
Gładką masę nakładać łyżeczką do formy na mini muffiny wyściełąnej papilotkami (około dwóch łyżeczek ciasta). Na wierzch każdej babeczki ułożyć pół orzecha pecan. Piec w temp. 190 st. C około 12-15 minut.
Dziękuję, że z nami byliście
Ona i On
W paczkach udział wzięły:
Mini muffiny z ciasta na banana bread (piec 12 min)Mini muffiny z ciasta brownie
Ciasteczka z limonką i białą czekoladą (wkrótce)
Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka owsiane (pewnego dnia)
dynia i orzechy.. pysznie!
OdpowiedzUsuńi paczuszki piękne :-)
Padłam, zobaczywszy cyfrę przy ciasteczkach. I ciasteczka, i paczuszki cudowne!
OdpowiedzUsuń