Tarta z malinami na migdałowym spodzie
Ciasto:
-1 i 1/2 szklanki mąki i odrobina soli
-1/4 szklanki mielonych migdałów
-1/2 szklanki bardzo drobnego cukru lub cukru pudru
-125g masła
-1 żółtko
Nadzienie:
-500g malin najlepiej świeżych, ale mogą być i mrożone
-125g masła
-1 szklanka drobnego cukru ( ja mielę chwilę cukier w blenderze i mam na przykład prawie puder z demerary!)
- 3 łyżki dżemu malinowego ( najlepszy od cioci Marysi)
-szklanka mielonych migdałów
-3 jajka
-2 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Ręcznie lub mikserem z podanych składników zagniatamy ciasto, tak jak ciasto kruche. Niekiedy trzeba dodać odrobinę wody. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kwadrans lub nieco dłużej.
Następnie wyklejamy ciastem okrągłą formę do tarty lub foremki do tarteletek. I ponownie wkładamy do lodówki (uwaga jednak na formy ceramiczne, nie lubię nagłych zmian temperatury)
Roztapiamy masło. Jajka ubijamy z cukrem na białą, sztywna masę. Dodajemy masło, migdały. Na spodzie tarty rozsmarowujemy dżem, a następnie pokrywamy go malinami. Na maliny wylewamy masę jajeczną. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C
Kroimy wystudzoną.
Ależ to jest pyszne!
Przepis z Nigellowej How to eat
-1 i 1/2 szklanki mąki i odrobina soli
-1/4 szklanki mielonych migdałów
-1/2 szklanki bardzo drobnego cukru lub cukru pudru
-125g masła
-1 żółtko
Nadzienie:
-500g malin najlepiej świeżych, ale mogą być i mrożone
-125g masła
-1 szklanka drobnego cukru ( ja mielę chwilę cukier w blenderze i mam na przykład prawie puder z demerary!)
- 3 łyżki dżemu malinowego ( najlepszy od cioci Marysi)
-szklanka mielonych migdałów
-3 jajka
-2 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Ręcznie lub mikserem z podanych składników zagniatamy ciasto, tak jak ciasto kruche. Niekiedy trzeba dodać odrobinę wody. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kwadrans lub nieco dłużej.
Następnie wyklejamy ciastem okrągłą formę do tarty lub foremki do tarteletek. I ponownie wkładamy do lodówki (uwaga jednak na formy ceramiczne, nie lubię nagłych zmian temperatury)
Roztapiamy masło. Jajka ubijamy z cukrem na białą, sztywna masę. Dodajemy masło, migdały. Na spodzie tarty rozsmarowujemy dżem, a następnie pokrywamy go malinami. Na maliny wylewamy masę jajeczną. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C
Kroimy wystudzoną.
Ależ to jest pyszne!
Przepis z Nigellowej How to eat
Piekna ta tarta... ale ze nie mam malin, to na razie nici z wypieku! W kazdym razie przepis do zapamietania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń