Tarta prowansalska
Ciasto:
-200g mąki
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka drobnego cukru
-10g świeżych drożdży
-jajko
-2 łyżki oliwy
Nadzienie:
-mała cebula pokrojona w kostkę
-szczypta soli
-200g pokrojonego w kostkę miąższu świeżych pomidorów, uprzednio obranych
-2 ząbki czosnku
- mała cukina pokrojona w kostkę
- bakłażan pokrojony w kostkę
-jajko
- żółtko
-100 ml śmietany 12%
- garść liści bazylii
-oliwa do duszenia
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić w 60 ml ciepłej wody. Mąkę, sól, cukier przesiać do miski i wlać do niej drożdże, dodać jajko i oliwę. Połączyć składniki na gładkie ciasto, które następnie nalezy wyrabiać na stolnicy, aż zacznie odstawać od ręki (około 5 minut). Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na około 40 minut.
W tym czasie można zająć się nadzieniem. Rozgrzać oliwę na patelni ( około łyżki), wrzucić cebulę, sół, podgrzewać około 4 minuty, nie rumienić! Po tym czasie dodać pomidory i czosnek i dusić kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Płyn powinien wyparować. Wrzucić do miski niech stygnie. Na patelni rozgrzać ponownie nieco oliwy i wrzucić cukinię i bakłażana. Dusić do miękkości, ponownie dodać pomidory i dusić kwadrans. Doprawić solą i pieprzem.
W misce rozbełtać jajko, żółtko i śmietanę, wrzucić poszarpane liście bazylii
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 30 cm. Nałożyć ostudzone nadzienie i polać masą jajeczno śmietanową. Piec około 45 minut w temparaturze 170 st. C.
Podawać na żimno lub na ciepło.
-200g mąki
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka drobnego cukru
-10g świeżych drożdży
-jajko
-2 łyżki oliwy
Nadzienie:
-mała cebula pokrojona w kostkę
-szczypta soli
-200g pokrojonego w kostkę miąższu świeżych pomidorów, uprzednio obranych
-2 ząbki czosnku
- mała cukina pokrojona w kostkę
- bakłażan pokrojony w kostkę
-jajko
- żółtko
-100 ml śmietany 12%
- garść liści bazylii
-oliwa do duszenia
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić w 60 ml ciepłej wody. Mąkę, sól, cukier przesiać do miski i wlać do niej drożdże, dodać jajko i oliwę. Połączyć składniki na gładkie ciasto, które następnie nalezy wyrabiać na stolnicy, aż zacznie odstawać od ręki (około 5 minut). Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na około 40 minut.
W tym czasie można zająć się nadzieniem. Rozgrzać oliwę na patelni ( około łyżki), wrzucić cebulę, sół, podgrzewać około 4 minuty, nie rumienić! Po tym czasie dodać pomidory i czosnek i dusić kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Płyn powinien wyparować. Wrzucić do miski niech stygnie. Na patelni rozgrzać ponownie nieco oliwy i wrzucić cukinię i bakłażana. Dusić do miękkości, ponownie dodać pomidory i dusić kwadrans. Doprawić solą i pieprzem.
W misce rozbełtać jajko, żółtko i śmietanę, wrzucić poszarpane liście bazylii
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 30 cm. Nałożyć ostudzone nadzienie i polać masą jajeczno śmietanową. Piec około 45 minut w temparaturze 170 st. C.
Podawać na żimno lub na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.