poniedziałek, 14 grudnia 2009

Pachnące przyprawami. Jabłka pod kruchym jabłkami.


No i wpadłam. Zaczęłam przeglądać świąteczne wydanie Marthy Stewart i obudziła się we mnie mała marzycielka. Landrynkowe kompozycje, kolorowe pudełka i wstążeczki, bibułkowe rożki, marcepanowe pingwiny. Sielankowo i kojąco z białym uśmiechem samej Marthy. No i upiekłam sobie amerykański jabłecznik. Z zapałem przedszkolaka wycięłam trzy tuziny kruchych jabłuszek na wierzch. I wiecie co? Ciasto było pyszne. Mocno przyprawione. Takie do wyjadania łyżką prosto z formy.


Amerykański jabłecznik korzenny

Piekłam z połowy porcji, dwie formy o średnicy około 12 cm

Składniki na kruche ciasto:
-3 szklanki mąki
-1 łyżeczka soli
-1 łyżka cukru
-200g masła
-3-5 łyżek lodowatej wody

Mieszamy w misce masło, mąkę, sól i cukier, aż otrzymamy okruchy. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na pół, formujemy kule i wkładamy do minimum godzinę do lodówki. Ciasto można przechować jeden dzień w lodówce lub zamrożone nawet miesiąc.

Nadzienie:
-1/4 szklanki mąki
-2 kg jabłek Granny Smith lub innych twardych i słodkich
-1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
-2 łyżki soku z cytryny
-3/4 szklanki jasnego cukru muscavado (ew. Demerary, dałam 1/2 szklanki)
-1/4 szklanki białego cukru (pominęłam)
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka mielonego cynamonu
-1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
-3 łyżki zimnego masła porwanego na kawałeczki
-1 duże żółtko
-1 łyżka śmietany
-cukier puder do posypania

Na stolnicy wałkujemy jedną kulę ciasta na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty, w tym przepisie lepiej sprawdzają się te głębsze formy. Wykańczamy brzegi i wstawiamy na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta wakujemy i wycinamy z niej około 70 małych kółek, jabłuszek czy innych kształtów, skrawki wałkujemy i ponownie wycinamy, aż do wykończenia ciasta. Układamy na blaszce lub desce i chłodzimy przez 30 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy: połowę na cienkie, podłużne plastry, a drugą w grubą kostkę. Mieszamy w misce z przyprawi, skórką i sokiem z cytryny, cukrem, mąką, solą. Wykładamy jabłka na zimne ciasto, nieco dociskamy łyżkę i ewentualnie robimy górkę. Jabłek musi być naprawdę dużo. Na wierzchu kładziemy kawałki masła. Ubijamy jajka ze śmietaną. Zaklejamy wierzch ciasta wykrojonymi kółkami z ciasta i smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Chłodzimy przez godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 st.C przez 25 minut, a potem w 160-170 st.C przez godzinę. Jeśli wierzch robi się zbyt szybko brązowy wsuwamy blaszkę pod górną grzałkę lub przykrywamy ciasto folią aluminiową. Studzimy na kratce, pod warunkiem, że uda nam się wyciągnąć ciasto z formy przez zjedzeniem.
Zapraszam!

8 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! I na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygował mnie tytuł. I wiesz co? Teraz, to intryguje mnie smak owych jabłuszek pod kruchymi jabłuszkami. Szczególnie, że uwielbiam ciasta z tymi owocami! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wspaniale wygladają ! Mniam, mniam!:))
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, uwielbiam takie ciacha - domowe, aromatyczne, takie do wyjadania z formy łyżką - wspaniałe :) Zapisuję i choć pewnie przed Świętami już się nie uda, to w najbliższej przyszłości na pewno :)
    A jutro bułeczki, prawda? Nie mogę się już doczekać :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, i mnie przegladanie cudeniek Marthy wprawia w niezwykly nastroj! Tylko czasu i energii brak, by to wszystko wdrozyc w zycie ;)

    Pozdrawiam! I 'zazdroszcze' tych korzennych jablek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciepłe ciasto wyjadane łyżka. To musi być rewelacja. Po świętach muszę je koniecznie zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  7. [url=http://www.boneeater.info/story.php?title=the-inescapable-fact-of-jerseys][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
    [url=http://www.serenityeveryday.com/blogs/entry/The-Real-Truth-Around-Jerseys][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
    [url=http://educationcongress.eu/wiki/index.php/index.php?title=Sac-longchamp-Builders-Join-Forces][b]sac longchamp pas cher[/b][/url]
    [url=http://www.neuropsicologia.cl/foros/index.php?action=profile;u=31208][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
    [url=http://collaborationwiki.lprgroup.com/index.php?title=10-Tricks-For-Jerseys-You-Can-Use-Now][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin