sobota, 21 listopada 2009

Vermont . Jeffrey Hamelman. Lekcja pierwsza.

Bladym switem wsiedlismy do Greyhounda, droga wila sie wsrod gor, w szyby zacinal deszcz. Po godzinach, dojechalismy na zamglony kraj swiata. The Green Mountain State, Vermont przywital nas deszczem i blotem. Wysiedlismy gdzies przy autostradzie, daleko od czegokolwiek.
Na szczescie mieszkancy stanu Vermont, ktory "byl zielony zanim zielony byl modny" okazali sie przesympatyczni i pomocni. Nie obylo sie bez przygod, lecz w koncu dotarlismy do Baking Education Center w King Arthur Flour.
Weszlismy do wielkiej sali. W rogu stal piec opalany drewnem. Dostalismy teczke z materialami i zajelismy stanowiska: kawal drewnianego blatu, wielka miska do mieszania, sagan maki, scrapery i inne drapaki, waga, miarki czyli wszystko to, czego potrzebuje piekarski uczen.

Wtem otworzyly sie drzwi i zwawym krokiem wszedl siwy pan w kraciastych spodniach i bialym fartuchu: Hello I'm Jeffrey Hamelman. I tak zaczela sie nasza pierwsza lekcja...pieczenia w piecu opalanym drewnem. Pod czujnym okiem samego mistrza, ktory okazal sie przesympatycznym czlowiekiem. Cierpliwie odpowiadal na nasze pytanie, chwalil, poprawial, dopytywal sie czy nie przeszkadzaja nam uncje i funty i duzo, duzo opowiadal. I chyba nawet sie wzruszyl, gdy uslyszal, ze w Polsce jest calkiem znany w piekarskich kregach. Formowalismy wieloziarniaki, przygotowalismy starter na 'miche', pieklismy 'flatbready' z nadzieniem "Hamelmana"(obiecuje podzielic sie przepisem). Jutro ciag dalszy. Sniadanie z mistrzem o 8:30, a potem do dziela.

The Baking Education Center

133 Route 5 South

Norwich, Vermont 05055

phone: 800.652.3334


Zdjecie pochodzi z tej strony.

Przepraszam za brak polskiej czcionki.

11 komentarzy:

  1. Zaniemówiłam z wrażenia i zaskoczenia życzę udanych lekcji ażebyście się jak najwięcej nauczyli i wynieśli nowych doświadczeń no i oczywiście podzielcie się tymi wiadomościami i przepisami :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to TAM jesteś! Relacjonuj, relacjonuj, bardzo jestem ciekawa.
    A Vermont Sourdough wg Hamelmana uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym taki prezent gwiazkowy - lekcje u mistrza. To cudowne, że tam jesteście. Czekam na relacje i będę się szkolić od Was.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ukłony dla Mistrza w takim razie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow , wow , ach masz fajnie :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. naprrrawdę, naprrrawdę, naprrrawdę? czy to jakieś Prima Aprilis w listopadzie, co? :D
    korzystajcie ile się da, a i proszę o jak najczęstsze relacje ;)
    no jedno wielkie: woooow po prostu, ale macie fajowsko!

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany! Jakbym chciała też się tam znaleźć! No to pozdrów go od licznego grona fanek! Będę ze zniecierpliwieniem wyczekiwać dalszych postów!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, Ty wiesz jak jak Ci zazdroszczę :) Sama widziałaś moją minę jak mi o tym mówiłaś, a teraz to bym najchętniej wskoczyła do samolotu i już tam u Ciebie była :)
    Baw się dobrze :*

    OdpowiedzUsuń
  9. aż mam ciarki.... czekamy wobec tego na przepisy...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez sama nie moge w to uwierzyc. To zasluga mojego Onego, dla ktorego nie ma niemozliwych przedsiewziec. Na razie jestem niezwykle poruszona calym wydarzeniem i wzruszona(co najmniej jakbym poznala Freuda;-)) Jak zbiore mysli wszystko opisze. Jeffrey jest przemily i bardzo sie wzruszyl, ze jest znany w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekę od niedawna. Jeszcze nie korzystałam z przepisów Hamelmana. Ale czytałam, poznawałam, planuję. To naprawdę cudowne być w takiej szkole! Uczyć się u samego mistrza. Zazdroszczę, ach, jakżesz Ci zazdroszczę!

    Utwierdź go od nas w przekonaniu, że jest w Polsce znany. I lubiany! :)

    Czekamy na przepisy!

    Pozdrawiam,
    Zay

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin