piątek, 15 maja 2009

Trzech ogrodników i zimna Zośka

Pewnie zmarzłaś - krzyknęła od progu. To majowe słońce jest zdradliwe. Niby za oknem ładnie, a ziąb. Wiadomo "Zimna Zośka"! Wejdź pod koc. Przyniosę ci zupy, to się rozgrzejesz.

Rozgrzewająca zupa na majowe chłody czyli Trzech ogrodników i zimna Zośka
Oczywiście istnieje wiele wersji takich szybkich rozgrzewających zup. I pewnie każda ( każdy) ma swoją ulubioną wersję. Ostatnio on wpadł w szał robienia pizzy, więc zostaje nam dużo soku z pomidorów. A właściwie mi, bo ja zarządzam w domu kuchnią resztkową ;-)
Oto jedna z nich:
-szklanka dowolnej fasoli
-puszka pomidorów lub dwie, trzy zalewy
-3 szklanki bulionu
-marchewka
-cebula
-kawałek pora
-papryczka chili
-sól, pieprz, natka pietruszki

Poprzednego dnia namoczyć fasolę u mnie urad dal czyli łuskana fasola mung.
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę, po chwili pokrojona marchewke, selera, kawałek pora i papryczkę chili, chwilę podsmażyć, zalać trzema szklankami bulionu zagotowac i na wrzątek wrzucić opłukaną namoczona fasolę gotować, aż zmięknie. Ewemtualnie dodać płynu, zawsze wrzącego (fasole twardnieją, gdy dolewamy zimnej wody). Gdy fasola mięknie dodać pomidory z puszki lub tylko to co z nich zostało i pokrojone w kostke ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną doprawić solą, piperzem i natką.

Smacznego. Mnie naprawdę rozgrzała.

2 komentarze:

  1. O nareszcie wrocilas! Fajnie.
    Ta zimna Zoska to tu juz szaleje od tygodnia :( Wieje zimy wiatr, pada okropnie (przez jeden jedyny dzien bylo slonecznie), nos zapchany i zimne stopy brrr...
    Ale ja mam nadzieje, ze wiosna powroci pelna para! A na buzi pojawiaja sie piegi :)
    Pozdrawiam niestety deszczowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/

    Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
    EX : View Source.
    http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
    Written it very smart!
    I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
    (sr for my bad english ^_^)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin