niedziela, 12 kwietnia 2009

Wielkanocny chleb z cydrem i suszonymi jabłkami.

W zeszłym roku o tej porze przechadzałam się po uliczkach Luksemburga i tęskniłam. Tęskniłam wśród kwiatów magnolii na mojej ulicy. Tęskniłam w cieniu gigantycznych żywotników w pobliskim parku. Tęskniłam jedząc pierwsze wiosenne śniadanie na tarasie. Tęskniłam przy szklaneczce mojego ukochanego blanche i kieliszku cydru...Teraz tęsknie jedynie za cydrem. Wszystkiego najlepszego w te święta, tęsknot jak najmniej.
A cydr? Po tygodniu poszukiwań i tłumaczeniu o co nam chodzi, udało się znaleźć w supermarkecie. Chleb piekł on.

Chleb pszenny z jabłkami i cydrem
J.Hamelman "Bread"
Zaczyn:
2,9 uncji mąki chlebowej
1,75 uncji wody
0,6 uncji zakwasu pszennego o hydracji 60%
(uncja to 28,5g)
Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw w temperaturze 24 st. C na 12 godzin.

Ciasto właściwe:
11,5 uncji mąki chlebowe
1,6 uncji mąki pszennej razowej ( my użyliśmy typ 1850)
3,7 uncji wody
4,45 uncji cydru jabłkowego
0,3 uncji soli
0,15 uncji drożdży
kwaśne ciasto
2,4 uncje suszonych jabłek (my podsuszyliśmy w piekarniku)

Sposób wykonania: Do miski wrzuć wszytkie składniki oprócz jabłek i wymieszaj na jednolite ciasto, około 3 minut. Odczekaj 5 minut i ponownie wyrób. Gluten powinien być średnio rozwinięty. Ciasto powinno mieć pod koniec wyrabiania około 23 st. C. Na koniec wmieszaj jabłka. Odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny( po 45 minutach odgazuj). Wyrośniete ciasto przełóż na omączoną stolinicę i uformuj okrągły bochenek, włóż do przygotowanego kosza. Odstaw do ponownego wyrastania na półtorej godziny. W tym czasie nagrzej piec z kamieniem do 230 st. C. Wyrośnięty przełoż na łopatę, natnij według uznania. Piecz z parą przez 15 minut, nastepnie obniż temperaturę do 215 st. C i piecz kolejne 20 minut. Wystudź na kratce.
Pozostały cydr wypij w miłym towarzystwie i nie wyjeżdżaj nigdy na tak długo.

Chleb bardzo dobry, chociaż jabłka chyba za bardzo wysuszyliśmy.

4 komentarze:

  1. jakie piękne wnętrze ma ten chleb..

    abyś już nigdy nie musiała tęsknic!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie rowniez wszystkiego najlepszego!

    Chlebek przepiekny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Zjadłabym kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin