Tarta z serem i miodem
Ciasto: 125g mąki pszennej krupczatki, szczypta soli, 75g zimnego masła, 1 łyżeczka cukru pudru, zimna woda.
Nadzienie: 250g sera białego, 100g serka śmietankowego, 120ml śmietany kremówki, 2 żółtka i jedno jajko, 25g cukru, 4 łyżki jasnego, płynnego miodu, połówki orzechów włoskich i miód po przybrania.
Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce, podać pokrojone na kawałki masło i wymieszać koniuszkami palców tak, by całość przypominała okruchy. Dodać kilka łyżek zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem forme do tarty średnicy 25 cm, nakłuć widelcem i schłodzić przez 30 minut w zamrażarce. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C i piec ciasto około 15-20 minut.
W misce wymieszać sery i smietane na gładką masę. Wmieszać żółtka, jajko, cukier i miód. Wlać masę na podpieczone ciasto i piec pół godziny.
Na patelni uprażyć orzechy i polać je kilkoma łyżkami miodu.
Dekorować upieczone ciasto miodowymi orzechami.
Najlepsza na zimno. Smacznego i głowa i do góry.
Nadzienie: 250g sera białego, 100g serka śmietankowego, 120ml śmietany kremówki, 2 żółtka i jedno jajko, 25g cukru, 4 łyżki jasnego, płynnego miodu, połówki orzechów włoskich i miód po przybrania.
Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce, podać pokrojone na kawałki masło i wymieszać koniuszkami palców tak, by całość przypominała okruchy. Dodać kilka łyżek zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem forme do tarty średnicy 25 cm, nakłuć widelcem i schłodzić przez 30 minut w zamrażarce. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C i piec ciasto około 15-20 minut.
W misce wymieszać sery i smietane na gładką masę. Wmieszać żółtka, jajko, cukier i miód. Wlać masę na podpieczone ciasto i piec pół godziny.
Na patelni uprażyć orzechy i polać je kilkoma łyżkami miodu.
Dekorować upieczone ciasto miodowymi orzechami.
Najlepsza na zimno. Smacznego i głowa i do góry.
a czy na pogodę też może byc? :-)
OdpowiedzUsuńlubię miodowe smaki.
Piękna, kto jak kto, ale o estetyke to P. potrafi zadbać ! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna, aż sobię zapiszę przepis :)
upiekłam dzisiaj - trzeci wypiek w nowej formie do tarty :)
OdpowiedzUsuńpachnie cudownie, za chwilę jemy
dziękuję!