Bakaliowe ciastka z głowy
Proporcje na około 30 ciastek
-175g mąki pszennej lub drobno zmielonej typu graham
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sosy
-1 łyżeczka czubata cynamonu
-łyżeczka suszonej skórki pomarańczy, opcjonalnie
-75g ziarem sezamu
-125 g masła
-50g jasnego cukru muscavado
-50g miodu lub syropu: daktylowego, klonowego, z agawy
-175g mieszanych bakalii: rodzynek, suszonej żurawiny, moreli, daktyli
Bakalie rozdrobniłam mikserem. Suche składniki zmieszałam w misce. Masło utarłam z cukrami. Dodałam bakalie i suche składniki, zagniotłam ciasto (mikserem). Ewentualnie można dodać łyżkę wody. Z ciasta utoczyłam równe kulki, odmierzałam miarką typu spoon. Włożyłam do zamrażarki na czas nagrzewania piekarnika do temp.175 st. C. Piekłam 20 minut, a potem po ostygnięciu jeszcze 10, bo L. stwierdził, że za mało chrupkie.
Wspaniałe ciacha upiekłaś! :)
OdpowiedzUsuń