Tarta z łososiem
Tym razem do kruchego ciasta użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej Lubelli. -200g mąki
-100g masła
-żółtko ( białko zachowujemy)
-szczypta soli
-kilka łyżek lodowatej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Najpierw mąkę, sól mieszamy z zimnym masłem, potem dodajemy żółtko rozmieszane w wodą. Formujemy kule i wkładamy do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut, wyjmujemy smarujemy białkiem i wstawiamy na dalsze 7 minut.
Do nadzienia potrzebujemy:
-300 g świeżego łososia, bez skóry i ości, pokrojonego w drobną kostkę
-150 ml gęstej śmietany
-100 ml mleka
-jajko i jedno żółtko
-sól, pieprz
-garść siekanych liści bazylii
W melakserze miksujemy łososia na gładką masę, dojemy śmietanę, mleko, jajko i dalej miksujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy na 30 minut do piekarnika o temp. 150-160 st. C. Masa powinna stężeć.
Podajemy na ciepło lub zimno z wyrazistą sałatą i cytryną.
az mi ślinka skapła na klawiaturę gdy przeczytałam skład farszu
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
OdpowiedzUsuń