Ciasto z orzechami laskowymi
200g mąki
150g cukru
120g roztopionego masła
150g sera ricotta
250g orzechów laskowych
3 jajka
skórka z połowy pomarańczy
saszetka drożdży
mleko
Orzechy podprażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Ocieramy z nich skórkę. Siekamy je na kawałki(180g drobno, pozostałe dość grubo). Ocieramy skórkę z połowy pomarańczy. Ubijamy mikserem jajka z cukrem. do kogla mogla dodajemy masło, ser ricotta i mąkę wymieszaną z drożdżami, odrobinę mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Na koniec 180g orzechów. Ciasto nakładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek do tarteletek albo małych chlebków. Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C.
150g cukru
120g roztopionego masła
150g sera ricotta
250g orzechów laskowych
3 jajka
skórka z połowy pomarańczy
saszetka drożdży
mleko
Orzechy podprażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Ocieramy z nich skórkę. Siekamy je na kawałki(180g drobno, pozostałe dość grubo). Ocieramy skórkę z połowy pomarańczy. Ubijamy mikserem jajka z cukrem. do kogla mogla dodajemy masło, ser ricotta i mąkę wymieszaną z drożdżami, odrobinę mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Na koniec 180g orzechów. Ciasto nakładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek do tarteletek albo małych chlebków. Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C.
bardzo bym chciała takie śniadanie:-)
OdpowiedzUsuńo mamo, ja tez chce takie sniadanie :D a gdzie przepis??
OdpowiedzUsuńOch, jakie fajne śniadanie!Mniam:))
OdpowiedzUsuń