sobota, 7 marca 2009

Na śniadanie - ciasto orzechowe

Urok drobnych przyjemności. Czysta pościel. Śniadanie do łóżka. Kawa z obowiązkową pianką. Gazeta, którą ktoś rano przyniósł. I ten zapach! To nie sen. Ciasto orzechowe na śniadanie. Ciężkie, sycące, kaloryczne. A niech tam!

Ciasto z orzechami laskowymi
200g mąki
150g cukru
120g roztopionego masła
150g sera ricotta
250g orzechów laskowych
3 jajka
skórka z połowy pomarańczy
saszetka drożdży
mleko
Orzechy podprażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku. Ocieramy z nich skórkę. Siekamy je na kawałki(180g drobno, pozostałe dość grubo). Ocieramy skórkę z połowy pomarańczy. Ubijamy mikserem jajka z cukrem. do kogla mogla dodajemy masło, ser ricotta i mąkę wymieszaną z drożdżami, odrobinę mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Na koniec 180g orzechów. Ciasto nakładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek do tarteletek albo małych chlebków. Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C.

3 komentarze:

Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące składników i przepisów. Uwagi przyjmuję. Złośliwe oznaczam jako spam. Podobnie traktuje komentarze z linkiem typu zajrzyj do mnie, zapisz się do mnie, zapraszam na konkurs. Anonimie przedstaw się! Dziękuję za odwiedziny. Gospodarna narzeczona i czasem On i zawsze Ono.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin