tag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post6058171757844163265..comments2024-01-14T09:45:45.220+01:00Comments on Na kruchym spodzie: Carbonade Flamande. Julia Child jak należy.Gospodarna narzeczonahttp://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-6612150816018577622014-02-15T12:52:19.364+01:002014-02-15T12:52:19.364+01:00Przepraszam, że dopiero teraz. Trzy litry czyli ty...Przepraszam, że dopiero teraz. Trzy litry czyli tyle ile zmieści się upychając w trzylitrowym garnku. W naszym wywarze chyba były tylko serca z tego co pamiętam. Ale daje też czasem wątróbki kawałek i płucek, ozór. Drobiowe daje wszystkie czyli i żołądki i inne farfocle. Wołowych nerek to jednak bym nie dawała mam wspomnienie z dzieciństwa jak dziadek gotował i śmierdziało. Chociaz dobrze przyrzązone bym zjadła z pewnością.Gospodarna narzeczonahttps://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-67724133572510443682014-02-10T20:42:33.909+01:002014-02-10T20:42:33.909+01:00Witam, jako początkujący "znawca" mięsa,...Witam, jako początkujący "znawca" mięsa, będę wdzięczna za dokładne opisanie co oznacza: <br />- 3 litry skrawków i kości mięsa wołowego wraz podrobami pokrojonego tudzież porąbanego na 5-6 cm kawałki: 3 litry, czyli ok. 3 kg? Jakie konkretnie podroby wchodziły w skład tego wywaru, bo trochę ich jest. Z góry dziękuję za odpowiedź.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-23339286395531420652010-04-16T20:16:04.174+02:002010-04-16T20:16:04.174+02:00Nie wiedzialam, ze Julia interesowala sie rowniez ...Nie wiedzialam, ze Julia interesowala sie rowniez kuchnia belgijska. Carbonade bardzo apetyczne ci wyszly, gratulacje. Znam troche inny przepis, bede musiala go sobie przypomniec ;)belgia od kuchnihttp://belgiaodkuchni.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-14677964080021891132010-03-13T11:57:06.492+01:002010-03-13T11:57:06.492+01:00Trzeba chyba uściślić, czy ten staż miałby nastąpi...Trzeba chyba uściślić, czy ten staż miałby nastąpić u rzeźnika brytyjskiego, amerykańskiego, polskiego czy też francuskiego. A może u wszystkich czterech? <br />A karbonada wygląda cudownie :)felluniahttps://www.blogger.com/profile/16921397018661042203noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-80517656009059122992010-03-09T23:33:22.728+01:002010-03-09T23:33:22.728+01:00Wieloskładnikowe, długo duszone, w piwie albo wini...Wieloskładnikowe, długo duszone, w piwie albo winie - uwielbiam! <br /><br />Jakiś slogan reklamowy mi zamiast tego komentarza wyszedł, ale co tam ;)An-nahttps://www.blogger.com/profile/13790677585094707837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-89533291509046370902010-03-09T20:40:24.764+01:002010-03-09T20:40:24.764+01:00Kobe: tez bym tak powiedziała ale
http://www.leffe...Kobe: tez bym tak powiedziała ale<br />http://www.leffe.com/fr-pl/het_erfgoed.html#video0<br />sama tego nie wymyśliłamGospodarna narzeczonahttps://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-25403170591762898512010-03-09T20:26:11.234+01:002010-03-09T20:26:11.234+01:00drobiazg ;) piwa się nie destyluje ;)drobiazg ;) piwa się nie destyluje ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01209536307467720229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-91026444465935217032010-03-09T11:49:23.403+01:002010-03-09T11:49:23.403+01:00Może to też kwestia piwa. W końcu Leffe brune nie ...Może to też kwestia piwa. W końcu Leffe brune nie jest najciemniejszym piwem. Tak mi poradziła rodzina Verwilghen, a takie nazwisko zobowiązuje ;-)Gospodarna narzeczonahttps://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-42910889939835211852010-03-09T10:58:20.732+01:002010-03-09T10:58:20.732+01:00W sprawie koloru. Julia pisze ze należy użyć "...W sprawie koloru. Julia pisze ze należy użyć "strong beef stock" i oczywiscie nie daje odwołania do konkretnej strony. Tymczasem w rozdziale o bulionach nie znajdziemy "strong beaf stock", jest prosty bulion miesny (ktory zrobilismy z wolowiny i długo gotowaliśmy) jest bulion cielecy i ciemny bulion wołowy (mieso obsmaza sie wstepnie lub opieka). Prawdopodobnie użycie tego ostatniego dałoby ciemniejszy w efekcie gulasz.elKomendahttps://www.blogger.com/profile/01732227647920847189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-56469193228708252192010-03-08T23:11:25.614+01:002010-03-08T23:11:25.614+01:00Fajnie , ze ktos ma pojecie o belgijskich specjala...Fajnie , ze ktos ma pojecie o belgijskich specjalach.<br />Przyznam, ze jezeli chodzi o frytki to nigdy nie jadlam lepszych niz w brukseli. W koncu maja tam nawet swoj doroczny konkurs :)<br />Carbonade tez probowalam i Twoj przepis zalaczam do wyprobowania zaraz jak tylko post sie skonczy :)<br />Pamietam , ze carbonada belgijska byla wrecz czarna , Twoja troche jasniejsza ale i tak wyprobuje :)Magoldiehttps://www.blogger.com/profile/02985770207816297812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-12019986882548656422010-03-08T19:36:53.616+01:002010-03-08T19:36:53.616+01:00Czemu zakładacie, że to co Ona pisze o nim to wszy...Czemu zakładacie, że to co Ona pisze o nim to wszystko prawda? Czemu nie miałyby to być tylko marzenia biednej kobiety, której mąż siedzi całymi wieczorami przed telewizorem a w weekendy chodzi z kolegami na ryby? Może to Ona sama te deseczki wszystkie i półtusze?elKomendahttps://www.blogger.com/profile/01732227647920847189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-54000027989572913472010-03-08T19:21:59.896+01:002010-03-08T19:21:59.896+01:00Gospodarna, gdzie szukać takich, co szyją, gotują ...Gospodarna, gdzie szukać takich, co szyją, gotują i jeszcze chcą się ustawicznie podszkalać? Jak czytam Twoje posty, to co chwilę mam banana na twarzy ;))<br />Nie wspominając oczywiście, że nabrałam ochoty, na to, co ugotowane.<br /><br />Aha! A Bolesławiec to moje baaaardzo bliskie strony rodzinne - tak się tylko chwalę ;)Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-40557076982493557132010-03-08T14:56:01.347+01:002010-03-08T14:56:01.347+01:00Nie no, nie wierzę. Ja nie wierzę, że facet sam z ...Nie no, nie wierzę. Ja nie wierzę, że facet sam z siebie, z własnej nieprzymuszonej woli, dla podniebienia swojego i swojej kobiety, uszył woreczek na zioła do zupy! Toż to przeurocze i okrutnie za serce chwyta. Ehhh, Pani Narzeczono - pozazdrościć faceta.caracordatahttps://www.blogger.com/profile/08478103703741551293noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-50397925866545512682010-03-08T13:44:00.239+01:002010-03-08T13:44:00.239+01:00Szacunek dla Onego!
Wiesz Gospodarna Narzeczono, ż...Szacunek dla Onego!<br />Wiesz Gospodarna Narzeczono, że Skarb masz w domu? :)<br /><br />wszystkiego pięknego dzisiaj!<br />i nie tylko dziś :)amarantkahttps://www.blogger.com/profile/01362049168508869911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-57929790480776597262010-03-08T11:31:30.003+01:002010-03-08T11:31:30.003+01:00U mnie odpada takie danie..Nie mam czasu, ale zjad...U mnie odpada takie danie..Nie mam czasu, ale zjadłabym bardzo chętnie. Wirtualnie się częstuję!Kasia Fiołekhttps://www.blogger.com/profile/11940775053016741068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-26824003375297290592010-03-08T10:21:09.410+01:002010-03-08T10:21:09.410+01:00Bolesławiec urodziwy, od razu wpada w oko (też lub...Bolesławiec urodziwy, od razu wpada w oko (też lubię i nie omieszkam nabywać od czasu do czasu), a potem napawałam się wzrokowo aromatem Carbonade...działa na zmysły, oj działa...pozdrawiam!<br />ps.Onego pozazdrościć, choć Mój też niczego sobie :)))kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-33235998498593926032010-03-08T08:35:59.136+01:002010-03-08T08:35:59.136+01:00gdy czytam "skomplikowany i pracochłonny"...gdy czytam "skomplikowany i pracochłonny" to mam jeszcze więcej podziwu dla osób, które decydują się to zrobic. poświęcając swój czas i energię. ale jeśli jest pysznie to wiem, że warto..asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-12374150926975160522010-03-07T23:12:20.882+01:002010-03-07T23:12:20.882+01:00Mafilko, mam sklep Bolesławca firmowy blisko i cza...Mafilko, mam sklep Bolesławca firmowy blisko i czasem się kuszę. A On nie lubi Bolesławca, za to mięso chętnie dzieli. <br />No i zostało, zapraszam. <br /><br />Lo: woreczek lniany szyty dratwą. uroczy<br /><br />Patrycjo: tak jakoś wyszło, w poszukiwaniu wykwintności po tych tygodniach posuchy. A on fakt - złota rączka. Ale ja musiałam takiego wybrac. po tatusiu ;-)Gospodarna narzeczonahttps://www.blogger.com/profile/01262823841382860599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-64895512385760641032010-03-07T23:06:31.772+01:002010-03-07T23:06:31.772+01:00Wiesz co? Ja to już nie powiem, ani o Onym ani nic...Wiesz co? Ja to już nie powiem, ani o Onym ani nic, bo zdaje się, że on wszystko umie. A "rozbieranie" mięsa faktycznie różni się we Francji, USA czy UK (A.Bourdain o tym pisał ciekawie). Mnie się tak tylko wydaje, że tu się zapowiadają nowe tygodnie tematyczne...z Julią Child!:)<br /><br />P.S. Przedwczoraj oglądałam "Julie i Julia", więc jakby co kibicuję:)<br /><br />Uściski!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-45990975020091706812010-03-07T22:18:40.523+01:002010-03-07T22:18:40.523+01:00Takie dania lubię. Dużo składników, długo gotowane...Takie dania lubię. Dużo składników, długo gotowane. wymagające CZASU i serca. Zrobię na pewno. A szycie woreczka mnie rozczuliło. Piękne.lohttps://www.blogger.com/profile/08823820141318694474noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-73987426674972555762010-03-07T22:13:09.907+01:002010-03-07T22:13:09.907+01:00Powiem Ci tak, gdybym miała takiego Onego, to bym ...Powiem Ci tak, gdybym miała takiego Onego, to bym dopiero sobie pogotowała... ech... Mnie zawsze przerasta dzielenie mięsa, poza gęś nie jestem w stanie wyjść ;)<br />Danie pachnie mi nieziemsko... Zostało coś? ;)<br />:*<br />PS. łzy otarte ;)Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4583530200807168750.post-72990478398006150632010-03-07T22:06:18.750+01:002010-03-07T22:06:18.750+01:00O Boże, jaki piekny Bolesławiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...O Boże, jaki piekny Bolesławiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<br />A teraz ide czytac wpis ;)Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.com